NRK Meny
Normal

Nå vil de ikke ha flere skogbranner

Ingen engangsgriller, ingen bål, og helst ingen kjettinger som skal gniste. All bruk av ild blir forbudt i hele Østfold.

Skogbrann Igletjern
Foto: Privat

- Det er ekstremt tørt. Det skal veldig lite til. Vi er litt på tå hev, og ønsker helst ikke å måtte drive brannslukking ute i skog og utmark.

Det sier Dag Christian Holte, som er fagleder i brannvesenet i nordre Follo. Han sier dette under utrykningen til Ros i Våler i formiddag, der tre-fire mål med utmark gikk opp i flammer. Brannvesenet måtte få vann frem i et ulendt terrreng, og også ta hensyn til en høyspentmast i brannslukkingsområdet.

Totalforbud

Mer av dette vil brannfolkene helst ikke ha, derfor kommer det nå et totalforbud mot ild, ifølge Holte.

Brann Våler

Tre til fire mål med utmark brant da brannvesenet var i stand til å starte slokkingsarbeidet i Våler i formiddag, anslo Alarmsentral Øst. Brannårsaken kan ha vært gnister fra høyspentledningen.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

- Vi kjører ut en pressemelding der vi gjør oppmerskom på at det blir totalforbud mot ild i skog og utmark.

- Vi forbyr også engangsgriller. De blir veldig varme, og varmen går ned i bakken. Den kan komme opp derfra igjen etter flere dager.

Og så er det dette med skogsdrift, legger brannsjefen til.

- Vi vil at folk tar av kjettinger. Bare litt gnister fra en kjetting kan være nok til at det antennes.

Gnister fra oven?

Brannårsaken i Våler i dag kan ha vært gnister fra høyspentstrekket over utmarka i området.

- Det kan godt være det. Energiverket sjekker nå ut om dette kan være en mulig årsak, sier Holte.

Lokal skogbrannfare overalt

Meteorologisk institutt har også sendt ut et obs-varsel om lokalt stor skogbrannfare flere stedet i landet.

Før det kommer betydelige mengder nedbør er det lokalt stor skogbrannfare i Aust-Agder, Telemark, Østfold, Vestfold, Helgeland, Sør-Troms, Finnmarksvidda, Møre og Romsdal og Trøndelag, ifølge varselet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.