– Det er denne tidlige, nyinnkomne makrellen som er kremen, sier Kurt Allan Hansen, daglig leder ved Fjordfisk i Utgårdskilen.
Da NRK møtte han på morgenkvisten hadde fiskerne allerede kommet inn med nærmere 300 kilo makrell.
– Dette er den første makrellen som skal inn å gyte. Det er ikke snakk om store mengder, for det er fortsatt litt kaldt i vannet, men det kommer seg. Vi pleier å få inn 400 kilo om dagen i denne perioden. Man kan nesten stille klokka etter makrellen, den kommer rundt 10. mai hvert år.
Han legger til at makrellen ikke er spesielt villig til å bite enda, og at du skal slite for å få fisket makrell med stang såpass tidlig.
Forventer 50 tonn
Fisken skal helst ha ti grader i vannet, så det er fortsatt litt kaldt for den populære fisken. Kurt Allen Hansen tror det tar seg opp om kort tid.
– Det er først når sommeren starter at vi forventer de virkelig store fangstene. Vi satser på å få inn rundt 50 tonn i år også, sier han.
Makrellen som kommer inn i disse dager er stor og voksen. Pir og mindre fisk kommer litt ut på sommeren. Mange har ventet på makrellen, kanskje særlig lokalbefolkningen i Hvaler-området.
– Lokalbefolkningen kjenner fisket nesten like godt som fiskerne. De vet at makrellen kommer rundt 10. mai, så da går de ivrig rundt og venter.