Hopp til innhold

Moss og Fredrikstad får byantikvar

I februar i år inviterte Riksantikvaren 65 bykommuner til å søke om tilskudd til å ansette byantikvar i full stilling. Nå er det klart at Moss og Fredrikstad får hver sin byantikvar.

Gamlebyen i Fredrikstad

Byantikvaren skal blant annet hjelpe til med å vurdere hvor mye som kan endres i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Ketil Strebel/NRK

Åtte norske byer har nå fått tilskudd til en byantikvar, og blant dem er Moss og Fredrikstad.

– Moss og Fredrikstad har koblet søknaden opp til helt konkrete arbeidsoppgaver. Fredrikstad sier at de har ikke kulturminneplan og det burde de absolutt ha. Moss har koblet dette til transformasjonsområder og koblingen med hele Oslo-området, og alt det som kommer til å skje fremover, forteller seniorrådgiver hos riksantikvaren, Sissel Carlstrøm.

– De har fokusert veldig på de store endringene og mener at dette er en kompetanse de trenger, sier hun videre.

Valgte bort Sarpsborg

Sarpsborg søkte også om midler til en byantikvar, men fikk det ikke, fordi de rett og slett er for flinke.

– Vi har hatt kontakt med Sarpsborg ved flere andre anledninger. De er flinke og leverer bra når det gjelder å ta vare på kulturminner. Når vi måtte velge endte vi opp med at Moss og Fredrikstad trenger det mer, sier Carlstrøm.

Hun mener likevel ikke at byen blir straffet.

– Jeg regner med at disse kommunene kommer til å snakke sammen sånn at Sarpsborg er ikke ute i kulden, selv om de nødvendigvis ikke får tilskudd fra oss i denne omgangen.

Håper innbyggerne blir fornøyde

Kanalen i Moss

Moss har fått egen byantikvar. Her fra kanalen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Poenget med byantikvaren er at man skal få mulighet til å ta vare på mer og jobbe mer langsiktig med verning av kulturminner.

– Denne byantikvaren skal være kommunens kompetanseperson når det gjelder hvilke verdier kulturminnene har i disse byene. Tenkt på Gamlebyen og bebyggelsen i Moss, hvor mye skal du forandre? Det handler om å se verdien i det som allerede står.

– Vi håper innbyggerne blir mer fornøyde og at kommunen kan gjøre en bedre jobb når det gjelder plan- og byggesaksbehandling. De får mer kompetanse inn og kan gi råd til utbyggere, huseiere og alle som måtte bo i kommunen, sier Carlstrøm.