Hopp til innhold

Sølvbyen fra 1624 sier nei takk til byantikvar

Politikernes nei til tilbudet fra Riksantikvaren kommer til tross for at Kongsberg er full av gamle bevaringsverdige trehus.

Ellen Korvald foran huset sitt

Ellen Korvald mener Kongsberg ikke har råd til å si nei til en byantikvar. Selv har hun fått verneprisen for å ta godt vare på huset sitt.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Likevel, i kveld kan det bli omkamp i kommunestyret. Etter å ha fått tommelen ned i formannskapet prøver Venstres Ellen Korvald seg igjen, denne gang gjennom en interpellasjon til ordfører Vidar Lande.

– Vi har ikke råd til å la være, sier Ellen Korvald.

10 byer får byantikvar

Det er Riksantikvaren som har sendt ut et gyllent tilbud til 65 norske byer. Riksantikvaren vil betale 400 000 kroner per år i to år, hvis byen vil opprette en egen stilling som byantikvar. Kommunene må selv søke og det endelig tilbudet vil bare bli gitt til 10 kommuner.

Bergseminaret på Kirketorget

Det gamle Bergseminaret på Kirketorget en ett av byens flotteste bygg. Bak ruver byggekranene på det nye KKP-bygget.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Kongsberg er en by med store historiske verdier og bygningskvaliteter, og vi er en by i vekst. Vår utfordring er å få til en vekst og samtidig ivareta kvalitetene som vi har, sier Ellen Korvald.

Kongsberg ble grunnlag i 1624 etter sølvfunnet året før. Det blei samtidig starten på Kongsberg Sølvverk. I byen er det i dag mange bevaringsverdige bygninger, både private og offentlig eide, fra 1600-tallet og oppover. Deler av den gamle trehusbebyggelsen har vært under kraftig press og Riksantikvaren har flere ganger satt ned foten når kommunen ville rive i byutviklingens tjeneste.

Riksantikvaren satte foten ned

Sist riksantikvaren grep inn var da det såkalte Kahrs-huset stod i ferd med å bli revet til fordel for Kongsberg kunnskaps- og kulturpark.

Kommunen ville rive

Det såkalte Kahrs-huset i forgrunnen ville kommunen rive. Riksantikvaren sa nei og planene for kunnskaps- og kulturparken i bakgrunnen måtte endres.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Klarer ikke Kongsberg med egne ressurser å ivareta byens historiske verdier?

– Noen ganger klarer man det, andre ganger klarer man det ikke, sier Ellen Korvald. Og det er ingen tvil om at en byantikvar vil fokusere på de byantikvariske verdiene, sier Ellen Korvald som selv har fått Kongsberg kommunes vernepris for ivaretakelsen av sin gamle privatbolig.

Flertall mot

Da formannskapet diskuterte tilbudet om tilskudd til byantikvar gikk de seks Arbeiderparti-representantene mot, med støtte av Høyre og en fra Frp. Venstre, Senterpartiet, en uavhengig og den andre fra Fremskrittspartiet stemte for byantikvaren.

– Jeg har sendt en interpellasjon til kommunestyret i dag, der jeg forslår at vi diskuterer dette en gang til, sier Ellen Korvald.

Laila Irene Johansen er gruppeleder i Arbeiderpartiet. Hun påpeker at tilskuddet fra Riksantikvaren ikke vil dekke mer enn ca. halvparten av kostnadene til en byantikvar.

– Samtidig har vi en god fagavdeling i Kongsberg kommune som er i stand til å håndtere spørsmål i forhold til den antikvariske bebyggelsen. Dessuten har vi et godt samarbeid med Riksantikvaren.

Bremsekloss?

– Er du redd for at en byantikvar kan bli en bremsekloss for byutviklinga?

– Nei, fordi vi har dette samarbeidet med Riksantikvaren, og fordi både kommunen som eier og private er gode til å ivareta de bygningene vi har. Dette har vi klart uten byantikvar siden 1624, og det skal vi fortsatt klare, sier Laila Irene Johansen.

Hun legger til at Arbeiderpartiet ikke vil forandre mening når spørsmålet kommer opp igjen i kommunestyret i kveld.

Per Steffensen i historielaget

Per Steffensen i Byhistorielaget tror politikerne ikke ønsker noen som setter kjepper i hjulene for byutviklingen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Per Steffensen er aktivt medlem i Kongsberg byhistorielag. Han har et annet syn på saken:

– Politikerne vil ikke ha noen som setter kjepper i hjulene. Utbyggingskreftene er sterke. Det ser vi nå, det dukker opp svære stygge blokker rundt omkring, som kunne ha vært uforma bedre i forhold til omgivelsene. Et eksempel er Dyrmyr gård som rammes inn av et kjempebygg. Ikke bra.

Skoleoppgave

Mari Alvsaker går i niende klasse ved Tislegård ungdomsskole. Hun tar bilder av den gamle politistasjonen med mobiltelefonen. Det er bilder til et skoleprosjekt om arkitektur.

Mari skriver skoleoppgave

Mari Alvsaker skriver skoleoppgave om arkitektur. Lett å finne gamle fine bygninger på Vestsida, sier hun,

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Nei, det er ikke vanskelig å finne vakre bygninger å ta bilder av, smiler hun. Spesielt på Vestsida er det mange fine hus. Hun har ikke hørt om denne byantikvaren som politikerne diskuterer. Mari synes det ser ut som Kongsberg er flink til å ta vare på de gamle husene.

Bak politistasjonen står det gamle Kahrs-huset som kommunen ville rive. Bak der igjen tårner svære byggekraner på KKP-tomta. Kongsberg Kunnskaps- og kulturpark som blant annet skal huse Høgskolen i Buskerud og Vestfold, er i ferd med å reise seg.

Skaper trøbbel

En av gjestene på Bymisjonens kafe har klare meninger, men han ønsker å være anonym.

Dette huset er fredet

Grangården i Hyttegata skal ha vært skjenkested fra tidlig på 1700-tallet. Bygningen er fredet.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det er bra at dem ikke får lov til å herje og rive som dem vil, sier mannen og ser på Kahrs-huset. Synes du det er pent med de svære klossene de setter opp?

– Politikerne sier nei til en egen byantikvar, hva synes du om det?

– Dem vil ikke ha en sånn løpende rundt her veit du. Det blir mye trøbbel og skriving og papirarbeid for dem.

– Hva er det du heter?

– Det kan være det samme.