NRK Meny
Normal

Militære eksperter slår ring om Rygge

Rygges militære betydning for nasjonen «må ikke undervurderes», sier en ny militærfaglig rapport om Forsvarets nærver i hovedstadsregionen.

Første norske flyvning med F-35

10. november ble Morten Hanche den første norske piloten som tok en F-35 opp i lufta. En av tingene som tyder på at Rygge nå blir stadig mer viktig for vår militære beredskap, er det faktum at firmaet som skal vedlikeholde jagerflyenes motorer har valgt å etablere seg i Rygge.

Foto: US Air Force/Forsvaret

Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) fikk i dag rapporten om behovet for militært nærvær og beredskap på Østlandet. En rapport som er laget av et panel bestående av militær- og beredskapseksperter, på oppdrag for Østfold fylkeskommune og Oslo forsvarsforening.

Rapporten er god, og den veier tungt, sier fylkesvaraordfører Siv Henriette Jacobsen (A).

Siv H. Jacobsen

- Rapporten underbygger et tverrpolitisk enstemmig fylkesting, og kommunene er med. Det er viktig og bra, sier Siv H. Jacobsen.

Foto: Tomas Berger / NRK

- Den veier veldig tungt, også utenfor Østfold. Det Rygge har gjort er å ta posisjon som hovedbase for hovedstadsområdet. Det er ingen som kan utfordre Rygge på dette.

– Og dette er det ikke vi, men militærfaglige eksperter fra utenfor Østfold som sier, presiserer Jacobsen.

– Det handler om å se at vi trenger et forsvar både nord og sør i Norge, fortsetter Jacobsen.

- Man kan ikke tenke på å ha et forsvar enten i nord eller i sør. Og Rygge kan ivareta dette på en god måte. Vi er sentrale, har god logistikk, og er ikke minst den eneste etablerte flybasen på Østlandet der det ikke trengs enorme investeringer for å være i stand til å forsvare hovedstaden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 23.04: Se Østfold-nyhetene

    Renee Nilsen gir deg siste nytt fra distriktet.
  • Frykter millionsprekk på skole

    Varaordfører Alf Ulven i Aremark er kritisk til at rehabiliteringen av en skole kan komme til å koste seks millioner kroner mer enn budsjettert. Overfor HA er han kritisk til at utbetalingene skal ha skjedd uten at sprekken er behandlet politisk.