Hopp til innhold

Michelet om tro og tvil

Jeg ble alvorlig syk og folk spurte meg: Har dette forandret livssynet ditt? Det måtte jeg prøve å finne ut av.

Jon Michelet
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ateisten Jon Michelet forteller NTB om bakgrunnen for boka «Brev fra de troende».

- Jeg måtte finne ut om sykdommen gjorde noe med livssynet mitt og ønsket å sette min ateisme på prøve, forklarer forfatteren.

Michelet som fikk kreftdiagnosen i 2007 begynte nesten resolutt å granske og utforske sitt livssyn. Var han fortsatt den innbitte ateisten han i alle år hadde vært?

Evig ateist

Forfatteren fant fram en bunke brev som han hadde lagret i en eske. De ble utgangspunktet for boka. Brevene havnet i postkassa hans etter at han hadde latt seg intervjue av avisa Vårt Land høsten 2005.

Under tittelen Evig ateist sto Michelet fram med sitt livssyn, og responsen lot ikke vente på seg. Brevene kom fra hele landet, fra ulike kristne leire. Troende i alle aldre tok pennen fatt for å gi riks-ateisten noe å tenke på.

- Brevene er veldig representative for det kristenlivet som leves på grasrota. Jeg har lært mye av å fordype meg i disse brevene og gå i dialog med troende. Det finnes en toleranse og varme der ute, som jeg ikke hadde forestilt meg.

Forfatteren sier det ikke var mye domsord og tordentale å finne.

- Snarere blir jeg rørt av alle som sier de skal huske meg i sine bønner. Selv om jeg ikke tror på bønnens makt, liker jeg omtanken som ligger i det. Og jeg har fått utrolig mange sterke historier fra eksnarkomane, som klarte å finne en helt ny mening med tilværelsen etter at de ble kristne, sier Michelet.

Nettsuksess

Boka, som nå utgis av Forlaget Manifest, ble skrevet i løpet av 2007 og 2008. Råmanuset ble publisert på Michelets hjemmeside og ble en ganske spesiell suksess ja, et skikkelig fenomen på nettet.

I løpet av et par måneder hadde mer enn 10.000 lesere vært innom nettstedet, og Michelet mottok hundrevis av e-poster og brev.

- Det at en ateist som meg gikk i dialog med kristne, trigget noe der ute. Jeg har aldri i min 33-årige forfatterkarriere opplevd lignende. Mange føler at diskusjonen som foregår innenfor kirken, om homofili, tar fokuset vekk fra de store spørsmålene om liv og død, frelse og evighet. Og det at jeg ville ta disse spørsmålene på alvor, må ha truffet en nerve, sier Michelet.

Kan løfte opp

Michelet tror respekt for hverandres livssyn, er et nøkkelord for framtiden. For Michelet ser ingen tegn til at religiøsitet er på vei ut.

- Tvert imot. Selv om vitenskapen og utviklingslæren for lengst har opplyst oss, ser det ut til at religion er noe som vil følge menneskeheten. Og personlig sier jeg ikke, som mange andre ateister, at religion forgifter alt. Jeg tror religion kan løfte opp. Nei, jeg synes absolutt ikke kristendommen er et onde man må til livs.

Men du er fortsatt ateist, Michelet?

Ja, det er jeg. Men i arbeidet med boka har jeg forstått at det i oss alle ligger en slags lengsel etter noe som er større enn oss. Personlig har jeg ikke klart å finne noen tro og jeg forholder meg derfor til det fornuften min har fortalt meg hele livet.