NRK Meny
Normal

– Det skal ikke være tvil om at førerhunder er velkomne hos McDonald's

Tina Marie Asikainen opplevde at hun ble kastet ut av McDonald's i Fredrikstad fordi hun hadde med seg førerhund. Nå tar hamburgerkjeden grep og merker restaurantene.

Tina Marie Asikainen og Erik Lødding

Tina Marie Asikainen og Erik Lødding i McDonald's Norge festet i formiddag klistremerker på dørene til McDonald's i Råde.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

McDonald's Norge tar avstand fra hendelsen i Fredrikstad, der svaksynte Tina Marie ble bedt om å forlate restauranten fordi hun hadde med førerhund.

Førerhund velkommen skilt

Disse merkene skal bli klistret opp på alle McDonald's sine restauranter i Norge.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

I dag ble hamburgerkjedens restaurant i Råde, som den første av 75 restauranter, utstyrt med klistremerker som ønsker førerhunder velkommen.

– Dette er en veldig kjedelig sak for Tina og førerhunden hennes. Det skal ikke skje og det har helt klart skjedd en feil. Vi vil beklage overfor Tina og synes det er hyggelig å kunne bli med Blindeforbundet og snu dette til noe positivt, sier kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald's Norge.

– Tar samfunnsansvar

I tillegg til klistremerker på inngangsdørene, skal alle personalrom utstyres med informasjonsplakater om førerhunder.

– Det er strålende at McDonald's tar samfunnsansvar. Vi er lei av å ta denne kampen gang på gang, og er stolte av at en så stor bedrift går foran, sier Torunn Gaarder, nestleder i Norges Blindeforbund.

Erik Lødding i McDonald's

Erik Lødding i McDonald's sier at burgerkjeden ser alvorlig på episoden i Fredrikstad.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Lødding er klar på at førerhunder er velkomne hos hamburgerkjeden.

– Det skal det ikke være noen tvil om. Her har det vært en tydelig svikt og det er noe vi tar alvorlig. Vi må følge opp denne saken slik at dette ikke skjer igjen.

Asikainen var med da de første førerhundmerkene ble klistret opp i Råde. Hun er fornøyd med måten saken har blitt håndtert på sentralt.

– Det de har valgt å gjøre er rått. Dette synliggjør at førerhunder er velkomne. Sentralt har de håndtert saken på en kjempebra måte, jeg føler at jeg har blitt tatt på alvor, forteller hun.

McDonalds Fredrikstad sentrum

McDonald's i Fredrikstad sentrum har vært i hardt vær den siste uka.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Uvitenhet

Asikainen har imidlertid ikke samme opplevelse av den lokale restauranten, og hun vurderer fremdeles å politianmelde saken.

– Det er eventuelt for å komme i dialog med McDonald's i Fredrikstad, ikke for å skape mer trøbbel, sier hun.

Tina Marie Asikainen

Tina Marie Asikainen fikk blomster da hun møtte opp på McDonald's i Råde i dag.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Eier Arne Martinsen ved restauranten i Fredrikstad beklager hendelsen og sier at han har vært i kontakt med Asikainen.

– Jeg hadde en lang samtale med Tina søndag, der jeg beklaget og fortalte at vi ser meget alvorlig på saken. Det har dessverre skjedd en menneskelig feil her, og det skulle ikke ha skjedd. Det var snakk om uvitenhet og jeg har informert alle våre ansatte om hvordan regelverket er, sier han.

– Førerhunder er selvfølgelig velkomne hos oss, det har de også alltid vært. Alle McDonald's i Norge får nå disse klistrelappene, og jeg kan nærmest garantere at dette ikke skal skje igjen, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Større underskudd enn beregnet

    Sykehuset Østfold lå an til et underskudd på 314 millioner kroner ved inngangen til desember, ifølge månedsrapporten for november. Det var beregnet at sykehuset skulle gå med underskudd i år, men nå ligger det an til å bli 50 millioner kroner større enn beregnet.

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.