Hopp til innhold

Lagrene for BCG-vaksine i Norge er tomme

Folkehelseinstituttet er tomt for BCG-vaksine, samtidig som det strømmer flyktninger over grensen. Helsemyndighetene venter nye forsyninger i desember, og frykter ikke noe tuberkuloseutbrudd.

Tuberkulose på Våler asylmottak

Samtlige asylsøkere som kommer til Norge skal innom en røntgenundersøkelse i løpet av de første dagene de er i landet.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Sarah Frandsen Gran

Kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran forteller at det er retningslinjer for vaksinering av ansatte ved ankomstsenteret.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Samtlige asylsøkere som kommer til Norge skal gjennom en tuberkulosekontroll i løpet av de første dagene de er i landet. De som skal arbeide der over tid bør være vaksinert.

– Det er retningslinjer for det. Vi har også skrevet det inn i vår smittevernplan her på ankomstsenteret at de som skal arbeide lenger enn tre måneder, bør være BCG-vaksinert, forteller kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran i Råde kommune.

Fram til 2009 var det en del av barnevaksinasjonsprogrammet her i landet. De som var 16 år eller eldre i 2009 fikk vaksine gjennom dette programmet.

– De fleste av oss er vaksinert fra barnsben. De som skal arbeide ved ankomstsenteret og som ikke er vaksinert, de bør jo vaksinere seg. Og da er det ugreit at det er tomt, sier hun.

I Norge anbefales det nå at helsepersonell får BCG-vaksine, det samme anbefales for barn med foreldre som kommer fra risikoområder.

Frykter ikke noe utbrudd

Overlege Margrethe Greve-Isdahl

Overlege Margrethe Greve-Isdahl frykter ikke et utbrudd av sykdom selv om det mangler vaksine i øyeblikket.

Foto: Privat

Selv om det i øyeblikket er tomt på lagrene til Folkehelseinstituttet, frykter ikke overlege på vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl, et utbrudd av tuberkulose.

– Dette er et veldig midlertidig problem, håper vi. Det er klart at BCG-vaksinen er en viktig beskyttelse mot alvorlige varianter av tuberkulose, og da spesielt for spedbarn. Det er viktig å få det på plass på sikt, men om vaksinen blir forsinket i en kort periode, vil nok det gå fint med så lite forekomst vi har av tuberkulose i Norge, sier hun.

Felles europeisk utfordring

Mangelen på vaksine har sammenheng med at Folkehelseinstituttets faste leverandør i Danmark har hatt produksjonsproblemer.

– Vi har arbeidet lenge med å få en alternativ europeisk leverandør på plass. Det har vi klart, men hele Europa har den samme utfordringen. Denne andre leverandøren sliter med at etterspørselen er større enn tilbudet, opplyser Greve-Isdahl.

Folkehelseinstituttet forventer levering av nye vaksinedoser senest i desember.

– De aller fleste barna som kommer til oss er vaksinert i sine hjemland eller i flyktningleirer. Der de har høy forekomst av tuberkulose, vaksinerer de barn ved fødsel. Det viktigste er å få gjort tuberkuloseundersøkelse i det de kommer, og det gjøres i løpet av de første to dagene de er i Norge, sier hun.