NRK Meny
Normal

Månefestivalen er i gang

Artist Andreas Ihlebæk åpnet onsdag kveld Månefestivalen i gamlebyen i Fredrikstad – en festival han selv var med å starte for 16 år siden.

Andreas Ihlebæk

ÅPNER: Artist Andreas Ihlebæk åpner Månefestivalen i Gamlebyen kirke.

Foto: Petter Larsson / NRK

Onsdag gikk startskuddet for årets Månefestival. Festivalen besøkes årlig av rundt 30.000 publikummere, og i år er de store trekkplastrene Susanne Sundfør, Melissa Horn og DumDum Boys – for å nevne noen.

Andreas Ihlebæk åpner

En av artistene som hadde gleden av å åpne helgens begivenhet, er Andreas Ihlebæk. Han var selv med å starte festivalen som feiret 15-årsjubileum i fjor.

– Det er kjempegøy å få åpne festivalen, nesten litt uvirkelig, sier Ihlebæk som gjestet NRK Østfolds ettermiddagssending på radio.

Ihlebæk var en av mange som for 16 år siden ønsket å gi det unge musikkmiljøet i Østfold et løft.

– Det fantes ikke så mange scener å utfolde seg på i Østfold på den tiden. Derfor tenkte vi at det bare var å kline til, sier han.

Det som startet som en grillfest er nå blitt et av sommerens høydepunkt for mange østfoldinger.

Månefestivalen 2015

REGN: I fjor lot ikke publikum seg stoppe av regnet. I år ser været lysere ut.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Aktuell med nytt album

Artisten har det siste året bodd i USA og jobbet med et nytt konseptalbum som har fått navnet The Guest. Albumet ligger foreløpig ikke ute på nettet, så første fremførelse vil være under åpningen av Månefestivalen senere i kveld.

– Det er ikke så mange som gir ut konseptalbum lenger. Derfor ville jeg gjøre noe litt annerledes, forteller Ihlebæk.

Artisten forteller videre at konseptalbumet musikalsk sett er en krysning mellom jazz og soul.

– I USA ble jeg påvirket av stilretningene jazz, klassisk Hip Hop og soul. Det bærer dette albumet preg av, sier Ihlebæk.

Månefestivalen varer frem til søndag 24. juli.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.