Månefestivalen er i gang

Artist Andreas Ihlebæk åpnet onsdag kveld Månefestivalen i gamlebyen i Fredrikstad – en festival han selv var med å starte for 16 år siden.

Andreas Ihlebæk

ÅPNER: Artist Andreas Ihlebæk åpner Månefestivalen i Gamlebyen kirke.

Foto: Petter Larsson / NRK

Onsdag gikk startskuddet for årets Månefestival. Festivalen besøkes årlig av rundt 30.000 publikummere, og i år er de store trekkplastrene Susanne Sundfør, Melissa Horn og DumDum Boys – for å nevne noen.

Andreas Ihlebæk åpner

En av artistene som hadde gleden av å åpne helgens begivenhet, er Andreas Ihlebæk. Han var selv med å starte festivalen som feiret 15-årsjubileum i fjor.

– Det er kjempegøy å få åpne festivalen, nesten litt uvirkelig, sier Ihlebæk som gjestet NRK Østfolds ettermiddagssending på radio.

Ihlebæk var en av mange som for 16 år siden ønsket å gi det unge musikkmiljøet i Østfold et løft.

– Det fantes ikke så mange scener å utfolde seg på i Østfold på den tiden. Derfor tenkte vi at det bare var å kline til, sier han.

Det som startet som en grillfest er nå blitt et av sommerens høydepunkt for mange østfoldinger.

Månefestivalen 2015

REGN: I fjor lot ikke publikum seg stoppe av regnet. I år ser været lysere ut.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Aktuell med nytt album

Artisten har det siste året bodd i USA og jobbet med et nytt konseptalbum som har fått navnet The Guest. Albumet ligger foreløpig ikke ute på nettet, så første fremførelse vil være under åpningen av Månefestivalen senere i kveld.

– Det er ikke så mange som gir ut konseptalbum lenger. Derfor ville jeg gjøre noe litt annerledes, forteller Ihlebæk.

Artisten forteller videre at konseptalbumet musikalsk sett er en krysning mellom jazz og soul.

– I USA ble jeg påvirket av stilretningene jazz, klassisk Hip Hop og soul. Det bærer dette albumet preg av, sier Ihlebæk.

Månefestivalen varer frem til søndag 24. juli.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Renvasket etter ett år

    20 år gamle Magnus Andre Johansen var stemplet som drapsmann i ett år, men denne uken ble han renvasket da saken ble trukket av aktor etter bare tre timer i Borgarting lagmannsrett. Johansen var involvert i en dødsulykke på Skårasletta i 2015 og ble dømt for uaktsomhet i trafikken, men har hele tiden hevdet sin uskyld. Saken ble trukket mot at Johansen aksepterte et forelegg på ti tusen for feil lysbruk og noe for bredt brøyteskjær på traktoren han kjørte da ulykken inntraff, det skriver Fredrikstad Blad.

  • 7,6 millioner til gang og sykkelvei

    Flere gang- og sykkelveiprosjekter i Østfold får nå et bidrag fra Staten. Til sammen får Østfold-kommunene som har søkt 7,6 millioner kroner. Pengene skal gå til å øke fremkommeligheten for gående og syklende.

    Det er prosjekter i Moss som stikker av med en største andelen av pengene. Blant annet skal det brukes 2,3 millioner kroner til å utvide fortauet i Storgata i Moss.