NRK Meny
Normal

Slik blir Tour of Norway 2015

Skjærgård, høyfjell og tøffere løyper. I dag ble etappene til Tour of Norway 2015 presentert.

Alexander Kristoff og Sondre Holst Enger

TØFFERE: Neste års løyper blir tøffere og ny. Her går Alexander Kristoff og Sondre Holst Enger i fjorårets ritt.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

I mai neste år er det igjen klart for sykkelrittet Tour of Norway, som har en rekke nyheter å by på når det gjelder løyper. Nok en gang er Østfold sterkt representert.

Etter flere år med etapper i Hedmark og Oppland, er det nå indre deler av Telemark og Buskerud som blir en del av løypekartet.

– Spektakulært

Syklistene vil oppleve vill natur, alt fra snøsmelting til nesten sommer på etappen over Gaustaråen og en av landets høyeste veier i Tuddal og Rjukan.

En stigning på 11 kilometer vil garantert bli noe å bryne seg på.

– Avslutningen på denne 3.etappen som starter i Skien blir også svært spektakulær, skriver arrangøren i en pressemelding. Etter å ha passert kategori 1-punktet med mange poeng å hente til klatretrøya rett nedenfor Gaustatoppen, så får rytterne en 18 kilometer lang utforkjøring.

Her kan du se etappene:
1. etappe, onsdag 20. mai 2015: Årnes – Sarpsborg. 182km.
2. etappe, torsdag 21. mai 2015: Drammen – Langesund. 195km.
3. etappe, fredag 22. mai 2015: Skien – Rjukan. 180km.
4. etappe, lørdag 23. mai 2015: Rjukan – Geilo. 167km.
5. etappe, søndag 24. mai 2015: Flå – Eggemoen(Ringerike). 174km.

Ønsket seg til Sarpsborg

– Selv om vi nå byr på vesentlig tøffere løyper enn tidligere, så er fortsatt flere muligheter for spurterne. De to første etappene vil kunne by på spennende dueller mellom Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger.

Sarpsborg sto høyt på ønskelista i år også:

– Etter stor suksess i Sarpsborg de to siste årene var det liten tvil om at vi ønsket oss tilbake til byen. Denne første etappen som starter i Årnes er så og si helt flat, og ender som vanlig med avsluttende runder i Sarpsborg.

Dagen etter starter rittet i Drammen, og en relativt enkel løype vil ta rytterne gjennom Vestfold ned til Langesund.

Rittets siste etappe har heller ikke de aller største hinderne for feltets raskeste ryttere, men det er ingen tvil om at de avsluttende rundene rundt Eggemoen kan bli i tøffeste laget for noen av dem. Men vi husker godt at Alexander Kristoff vant etappen med samme avslutning i år.

Tour of Norway

FOLKEFEST: Det var folkefest under målgang i Sarpsborg i fjor. Nå blir det ny fest i byen.

Foto: Espen Torgeren / NRK

Under arrangørens løypepresentasjon tirsdag ble det klart at nesten alle norske profflag er klare for neste års Tour of Norway: Edvald Boasson Hagens nye lag MTN-Qhubeka, Alexander Kristoffs Katjusja, Sondre Holst Engers IAM og Lotto-Soudal med Vegard Breen. Verdensledende Sky, med Lars Petter Nordhaug på laget og Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch som sportsdirektører, er ikke helt i boks.

– Gleder meg stort

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas er en av dem som smiler ekstra bredt i dag. For det blir Tour of Norway igjennom Indre Østfold igjen.

Erik Unaas

GLAD: Ordfører i Eidsberg Erik Unaas er glad for at Østfold igjen er med i Tour og Norway.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Med både Trøgstad (første gang), Mysen Eidsberg, Askim sør og Skiptvet på kartet med ny spurt opp Vandugbakken Momarken.

– Det blir tredje året på rad med spurt og folkefest i Mysen. At vi får denne muligheten, skyldes at det hver gang har kommet masse publikum og vi har fått en frivillig gjeng som virkelig har stått på for å bygge opp arrangementet – og lande alle de små detaljer. Rittledelsen anslo 3-4000 ute langs løypa i Eidsberg i fjor, sier han til NRK.

Deretter blir det spurt i Skiptvet og målgang i Sarpsborg sentrum - for andre året på rad.

– Bra jobba, Østfold. Dette er et gedigent omdømmeprodsjekt for hele fylket. Jeg gleder meg stort, sier han.SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Varmer opp til VM-runde

  Mads Østberg tar med seg VM-bilen til Sigdal i helga og får viktig kjøretrening foran Rally Sverige. Dermed får tilskuerne se en ekte VM-bil når årets rally-NM starter. Østberg får med seg Torstein Eriksen fra Eiker som kartleser.

  Mads Østberg
  Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein
 • – Høyt belegg gir korridorpasienter

  Pasienter havner på korridor fordi sykehusene må operere med et for høyt belegg. Det mener leder for Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik. Sykehuset Østfold har en nullvisjon når det gjelder korridorpasienter, men hadde i fjor i snitt 10 pasienter bak et skjermbrett hver dag. Lederen av sykepleierforbundet mener problemet blant annet bunner i at sykehusene i Norge ligger langt over anbefalt beleggsprosent på 85 prosent.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold