NRK Meny
Normal

Mener Putin kartlegger norskekysten

Los fra Fredrikstad varslet PST: – Jeg måtte si fra.

Russia Putin Vladimir Putin

SJEKKER KYSTEN: Ifølge Øistein Nilsen fra Fredrikstad, kartlegger Vladimir Putin kysten langs Norge.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Los i Kystverket Øistein Nilsen, kjente ansvar da han ble informert om hvordan Russlands skal gjøre seg lommekjent i norske farvann, skriver Fiskaren.

– Jeg mener det er problematisk hvis det er tilfelle, noe jeg tror det er, at russiske myndigheter oppfordrer russiske kapteiner til å ta farledsbevis for å gjøre seg kjent med norskekysten, og for å være klar som kjentmenn eller loser på russiske marinefartøy, ved en konflikt eller krigssitusjon, sier Nilsen, som jobber ved Fredrikstad losstasjon, til bladet.

– Kjent blant mange

Ifølge bladet har losen varslet både Kystverket og PST, etter å ha fått informasjon fra en norsk kaptein.

Han kjenner flere loser som har fått samme opplysningene og at han selv har vært i kontakt med flere norske kapteiner.

– Når jeg har fortalt om min opplevelse til andre norske kapteiner, så har de allerede hørt om det. Og dette uten at de har meldt fra.

– Tøft å gå ut med det

Fredrikstad-losen sier til bladet at han sendte meldingen 13. februar og at han følte ansvar for at informasjonen skulle komme ut.

– Jeg følte jeg burde gjøre noe. Dette er noe jeg tar på alvor. Det er litt tøft å gå ut med, det er ikke veldig moro, sier han.

– Før fikk vi ikke gå inn i militære områder en gang med utlendinger om bord. I Oslofjorden måtte alle ha los, til og med med svensker. I dag er det mye, mye mer liberalt langs hele norskekysten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Kidnappet jente tilbake på Kypros

    Den fire år gamle jenta som i april ble bortført av faren sin på Kypros er gjenforent med moren, melder VG. Faren hevder at det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge i 2015, men Oslo tingrett har slått at far pliktet å levere datteren tilbake.

  • Mistet lappen etter sladding

    En 18 år gammel bilist er fratatt førerkortet etter at han sladdet på våt asfalt på Lisleby i Fredrikstad. Sladdingen førte til at mannen kjørte ut av veien. Han er også anmeldt for uaktsom kjøring, skriver politiet på Twitter.