NRK Meny
Normal

Mener Putin kartlegger norskekysten

Los fra Fredrikstad varslet PST: – Jeg måtte si fra.

Russia Putin Vladimir Putin

SJEKKER KYSTEN: Ifølge Øistein Nilsen fra Fredrikstad, kartlegger Vladimir Putin kysten langs Norge.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Los i Kystverket Øistein Nilsen, kjente ansvar da han ble informert om hvordan Russlands skal gjøre seg lommekjent i norske farvann, skriver Fiskaren.

– Jeg mener det er problematisk hvis det er tilfelle, noe jeg tror det er, at russiske myndigheter oppfordrer russiske kapteiner til å ta farledsbevis for å gjøre seg kjent med norskekysten, og for å være klar som kjentmenn eller loser på russiske marinefartøy, ved en konflikt eller krigssitusjon, sier Nilsen, som jobber ved Fredrikstad losstasjon, til bladet.

– Kjent blant mange

Ifølge bladet har losen varslet både Kystverket og PST, etter å ha fått informasjon fra en norsk kaptein.

Han kjenner flere loser som har fått samme opplysningene og at han selv har vært i kontakt med flere norske kapteiner.

– Når jeg har fortalt om min opplevelse til andre norske kapteiner, så har de allerede hørt om det. Og dette uten at de har meldt fra.

– Tøft å gå ut med det

Fredrikstad-losen sier til bladet at han sendte meldingen 13. februar og at han følte ansvar for at informasjonen skulle komme ut.

– Jeg følte jeg burde gjøre noe. Dette er noe jeg tar på alvor. Det er litt tøft å gå ut med, det er ikke veldig moro, sier han.

– Før fikk vi ikke gå inn i militære områder en gang med utlendinger om bord. I Oslofjorden måtte alle ha los, til og med med svensker. I dag er det mye, mye mer liberalt langs hele norskekysten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stoppet for flere lovbrudd

  En kvinne ble tatt av politiet for å kjøre mot rødt lys i formiddag, og det fikk følger for henne: Det viste seg at hun hadde såpass mange prikker fra før at hun måtte levere fra seg førerkortet. Bilen hun kjørte var ikke forsikret, så med de nye reglene for dagsbøter for uforsikrede biler og forelegg for kjøring mot rødt lys blir dette kostbart for kvinnen i 40-årene.

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix