Løpsdirektør: – Kjører inn i Ekström to ganger

Mannen som diskvalifiserte Petter Solberg, er ikke i tvil om at de var riktig å dømme strengt.

Petter Solberg

I TRØBBEL: Petter Solberg (42) kan i verste fall bli hektet av i kampen om VM-tittelen etter diskvalifiseringen i Latvia.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Petter dytter Ekström, og som følge av den dytten får han plass til å kjøre forbi. Derfor blir Solberg diskvalifisert, sier løpsdirektør Slaven Vivic til NRK.

Det var etter en svært tett og dramatisk kvalifisering i VM i rallycross i Latvia, at Petter Solberg ble diskvalifisert. Solberg var i flere tette dueller og hadde kontakt først med Tommy Hansen, og deretter Mattias Ekström.

Den siste kontakten førte til at nordmannen ble diskvalifisert og dermed fikk null poeng i den siste av dagens to kvalifiseringer.

Kan ødelegge VM

Det er fortsatt en teoretisk mulighet til at Solberg kan ta seg til semifinalen dersom han kjører svær godt og har marginene på sin side i de to kvalifiseringene som gjenstår søndag.

Utgangspunktet er imidlertid såpass vanskelig at Per-Espen Løchen i Team Solberg går langt i å gi opp både resultatene denne helga, og kanskje også VM-sammendraget.

Solberg lå nemlig ti poeng bak nettopp Ekström i VM-sammendraget før denne helga. Dersom Solberg for første gang i rallycross-karrieren ikke tar seg til semifinalen i VM-løp, havner han trolig langt bak også i sammendraget. Og med bare to VM-runder igjen, skal det holde hardt å ta igjen svensken i sammendraget.

Nettopp derfor var også diskvalifiseringen tung å svelge for team Solberg.

– Det har ikke vært dømt på tilsvarende situasjoner tidligere. I verste fall avgjør dette hele VM, sa Løchen til NRK tidligere i dag.

– Traff ham to ganger

Løpsdirektør Vivic er forsiktig med å si om juryen ved sin avgjørelse avgjør VM-sammendraget.

– Det er kanskje ikke opp til meg å avgjøre, men det er fortsatt to løp igjen, sier han.

I teamet til nordmannen mener man dommerne har vært inkonsekvente og ikke dømt på slike situasjoner tidligere i sesongen. Løchen mener dessuten at i en kontaktsport som rallycross, så burde dommerne tillate at man kjører inn i siden på hverandre, slik han mener er tilfellet her, så lenge man ikke kjører inn i konkurrentene bakfra.

Løpsdirektøren mener derimot det var to sammenstøt rett etter hverandre som er avgjørende for hans vurdering.

– Han (Solberg) treffer Ekström to ganger. Først bakfra, deretter fra siden, sier Vivic.

Petter Solberg ønsket ikke å snakke med pressen etter diskvalifiseringen.

Petter Solberg Andreas Bakkerud

NORSK DUELL: Andreas Bakkerud (foran) gjør det godt i Latvia. Han leder etter de to første kvalifiseringsrundene. Her fra starten av den første kvalifiseringen.

Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix