NRK Meny
Normal

Livsfarlig bendelorm fra ulv truer norske hunder

Ulvene drar med seg livsfarlige bendelormparasitter inn i landet. De nødvendige ormkurene til hundene kan koste hundeeierne mye.

Bendelorm

Utenlandske ulver drar med seg smittsomme bendelormparasitter til Østfold. Bendelorm kan vokse seg svær lange, slik som på bildet.

Foto: Wikipedia

Ulver som kommer inn i Norge fra Russland og Finland kan smitte hunder med de livsfarlige bendelormparasittene, Echinococcus granulosus (EG) og Echinococcus multilocularis (EM).

Bør gi ormkur

Hundeeiere i ulvefylkene Østfold, Akershus og Hedmark rådes til å gi hundene sine ormkur.

– Dess nærmere svenskegrensa du kommer, jo tettere er det med hund, og da spesielt elghund. Hundeeiere bør derfor få mer informasjon om smitten som kan spre seg med EM- og EG-parasitter, sier utviklingssjef i Norsk Kennel Klub (NKK), Vidar Grundetjern, til Nationen.

1000 kroner per hund

For de 105.000 hundene i ulvefylkene vil et årsbruk ormkur koste hundeeierne minst 100 millioner kroner. Det vil si en drøy tusenlapp i året per hund.

Ormkur fjerner de farlige innvollsparasittene, men er ikke forebyggende. Anja Hestnes ved lørenskog Dyreklinikk sier til Nationen at hundeeiere derfor må følge opp med jevnlige ormkurer dersom smittefaren er stor.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Økobonde skeptisk til fõrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.

  • Asylsøknader ferdigbehandles i Råde

    Den nye behandlingen av asylsøknader ved Ankomstsenter Østfold i Råde starter ikke før i slutten av 2019. I fjor høst ble det bestemt at 80 prosent av asylsøkerne skal få sin søknad behandlet ferdig mens de ennå bor på senteret.
    Udi's representant ved ankomstsenteret Knut Jostein Berglyd, sier at arbeidet ikke er forsinket