NRK Meny
Normal

Livsfarlig bendelorm fra ulv truer norske hunder

Ulvene drar med seg livsfarlige bendelormparasitter inn i landet. De nødvendige ormkurene til hundene kan koste hundeeierne mye.

Bendelorm

Utenlandske ulver drar med seg smittsomme bendelormparasitter til Østfold. Bendelorm kan vokse seg svær lange, slik som på bildet.

Foto: Wikipedia

Ulver som kommer inn i Norge fra Russland og Finland kan smitte hunder med de livsfarlige bendelormparasittene, Echinococcus granulosus (EG) og Echinococcus multilocularis (EM).

Bør gi ormkur

Hundeeiere i ulvefylkene Østfold, Akershus og Hedmark rådes til å gi hundene sine ormkur.

– Dess nærmere svenskegrensa du kommer, jo tettere er det med hund, og da spesielt elghund. Hundeeiere bør derfor få mer informasjon om smitten som kan spre seg med EM- og EG-parasitter, sier utviklingssjef i Norsk Kennel Klub (NKK), Vidar Grundetjern, til Nationen.

1000 kroner per hund

For de 105.000 hundene i ulvefylkene vil et årsbruk ormkur koste hundeeierne minst 100 millioner kroner. Det vil si en drøy tusenlapp i året per hund.

Ormkur fjerner de farlige innvollsparasittene, men er ikke forebyggende. Anja Hestnes ved lørenskog Dyreklinikk sier til Nationen at hundeeiere derfor må følge opp med jevnlige ormkurer dersom smittefaren er stor.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gutt kommet til rette

    Seksåringen som var savnet fra Nøkkeland i Moss er funnet langs Osloveien ved Grindvoll, nærmere Moss sentrum. Det melder politiet på Twitter. Det var tips fra publikum som førte til at han ble funnet.

  • Gutt meldt savnet

    En seks år gammel gutt er meldt savnet fra hjemmet sitt på Nøkkeland i Moss, melder politiet. Han har på seg blå jakke, blå bukse og grå hansker. Observasjoner bes meldt politiet på 02800.