NRK Meny
Normal

Leverte håndgranat på døra til politiet

Politiet ber folk om å ringe før de leverer fra seg granater og sprengstoff, selv om det er våpenamnesti.

Granat levert inn på politistasjonen

Dette er granaten som ble levert inn på døra til politiet onsdag.

– Her hadde man kjørt rundt i bil med en håndgranat man ikke var sikker på om var ladd, eller hvilken tilstand den hadde. Det synes vi ikke noe om i det hele tatt, sier Rachid Elazhari, som er seksjonssjef for politiets felles forvaltningsenhet i Øst politidistrikt

Rachid Elazhari

Rachid Elazhari sier at folk som har granater eller andre eksplosiver om å ta kontakt med politiet.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Fra 1. mars og frem til 31. mai er det våpenamnesti og man kan da levere inn ulovlig skytevåpen til politiet, uten å risikere straff.

Politiet ønsker at det skal være en lav terskel for innlevering. Men de var likevel ikke spesielt fornøyde med håndgranaten som ble levert til Vansjø lensmannskontor i Råde allerede den første dagen.

– Vi ønsker ikke at folk skal ta med seg slike ting til stasjonen. Slike ting må enten sikres av Forsvaret, hvis det er farlig, eller hentes av politiet, sier Elazhari.

– Ta kontakt med politiet

Heidi Vinsrud

Heidi Vinsrud er leder for felles forvaltningsenhet i Øst politidistrikt.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Håndgranaten som ble levert inn i Råde ble raskt tatt hånd om av Forsvaret og klarert. Politiet ber folk som ønsker å levere inn granater eller andre typer sprengstoff om å ikke levere det på døra, men heller ta kontakt med politiet på forhånd.

Da kan de sende fagkyndige for å sikre sprengstoffet.

– Det er veldig viktig at man tar kontakt med politiet i denne perioden med våpenamnesti. Man kan henvende seg til både lensmannskontorene og politistasjonene hvis man har spørsmål, sier leder for felles forvaltningsenhet i Øst politidistrikt, Heidi Vinsrud.

Les også:

Våpen levert inn under våpenamnesti

Dette er noen av våpnene politiet har fått inn under våpenamnestiet så langt.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Vil redusere antall ulovlige våpen

I denne amnestiperioden har man flere valgmuligheter. Man kan levere inn våpen for destruksjon, søke om å beholde våpenet, få det registrert for videresalg, eller søke om å gjøre våpenet lovlig ubrukbart for å beholde det.

Hensikten bak tiltaket er enkel.

– Formålet med våpenamnesti er å redusere antall ulovlige våpen som er i omløp og redusere de kriminelle miljøene sin tilgang til våpen. All ulovlig besittelse av våpen utgjør en risiko for samfunnet, sier Elazhari.

Alt fra skytevåpen, ammunisjon og kniver som betegnes som ulovlige tas imot. Når det gjelder håndgranater og eksplosiver, er det altså greit å ta en telefon til politiet først.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.