Hopp til innhold

Barn slipper innreisekarantene: – Det kom ikke et sekund for tidlig

Barnefamilier jubler over grenselettelser. Nå slipper barn under 18 år karantene etter innreise.

Familien Sørensen

PAKKET BILEN: Familien Sørensen pakket bilen og reiste over grensa til hytta fredag ettermiddag. Fra venstre far Kristian Sørensen, Cassandra, Arya, Castor og farfar Kjell Sørensen.

Foto: Privat

– Vi er veldig glade for det, spesielt barna. De er veldig glade for å dra tilbake på hytta uten karantene og det testregimet som har preget de siste 18 månedene, sier Kristian Sørensen.

Firebarnsfaren og familien pakket bilen og satte kursen mot Sverige rett etter regjeringens pressekonferanse fredag.

Under pandemien har det vært vanskelig for familien å besøke hytta på andre siden av grensen. Men etter klokken 16.00 i dag gjenåpner Norge.

Da blir det også lettelser i innreiserestriksjonene for barn. Nå slipper de karantene.

– Det kom ikke et sekund for tidlig, sier Sørensen.

– Restriksjonene og påleggene vi har levd med nå i halvannet år har vært tunge. Med testing i forbindelse med smitteutbrudd på skole og grensepasseringer, så har barna mine blitt testet mellom 13 og 15 ganger. Det er ganske omfattende det de har vært utsatt for.

Tilbake til en mer normal hverdag

Fredag ettermiddag holdt regjeringen pressekonferanse hvor de informerte om gjenåpningen av landet.

Fra klokken 16.00 i dag fjernes innreiserestriksjonene gradvis. Regjeringen vil fjerne tiltakene gjennom tre faser.

– Vi fjerner kravet om at man må ha negativ test før man kommer til Norge. Man må likevel ta en test på grensen, om man kommer fra et område med høy smitte, eller om man ikke har koronapass, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Politiet vil ta stikkprøver i grensekontrollen.

Det er ikke lenger krav om karantene for barn under 18 år ved innreise til Norge. Men barna må testes på grensen dersom de kommer fra et område med karanteneplikt.

Karantenekravet fjernes også for reisende fra oransje områder.

Her er mer informasjon om de tre fasene:

– Det har vært sorg

– Vi er seks mennesker i en leilighet på 74 kvadratmeter i Oslo. Vi kjøpte hytta i Sverige for å ha et fristed med god plass og ikke minst tumleplass for ungene, sier Sørensen.

For familien har det vært tungt å ikke kunne reise over grensa og bruke eiendommen. Han sier det har gått veldig utover barna.

Barn på hytta

KOSER SEG: Søsknene Arya (12), Cassandra (9), Yasmine (12) og Castor (9) er veldig glad for at de ikke må i karantene lenger etter at de har vært i Sverige.

Foto: Privat

– Det har vært reell sorg og depresjoner blant barna. Det har vært mye tårer og tristhet.

– Det vært vanskelig fordi det har vært så mye restriksjoner og en veldig annerledes hverdag her hjemme. Når de da i tillegg har mistet fristedet sitt og den tumleplassen, så har det vært tungt for dem.

– Blir det flere hytteturer i ukene som kommer?

– Nå kommer det jo til å bli hytta så å si hver helg igjen fremover. Det kommer til å bli deilig å komme seg bort fra Oslo og komme seg ut i Sverige og slappe av og nyte tilværelsen der.

I dag gjenåpner Norge. NRK ønsker dine blinkskudd fra denne historiske begivenheten for å dele med hele landet. Send inn dine bilder her: