NRK Meny
Normal

Legionella-frykt gir Glomma-utslipp

Faren for legionella-smitte gjør at Borregaard fortsatt får lov til å slippe ut kobber og organisk stoff.

Borregaard fabrikker i Sarpsborg
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Statens Forurensingstilsyn ga i oktober i fjor Borregaard i Sarpsborg midlertidig tillatelse til å øke utslippene til Glomma etter at deler av det biologiske renseanlegget måtte stenges av frykt for legionellasmitte.

- Akspetabel forurensing av Glomma

Biorenseanlegget hos Borregaard kan ha vært en smittekilde til begge legionellautbruddene i Østfold.

Nå har Statens Forurensingstilsyn bestemt at industrigiganten får holde anlegget stengt ut året.

Les også: - Borregaard bør starte renseanlegg

Borregaards utslipp av organisk stoff og kobber til Glomma har økt fra 60 tonn i døgnet til 99 tonn per døgn etter at anlegget ble midlertidig stengt.

Les: Utslipp i Glomma ødelegger vannet

- Det er to grunner til at vi gir denne tillatelsen, sier seksjonsjef i SFT Siri Sorteberg.

- Helsemyndighetene har vært klare på at det biologiske renseanlegget er forbundet med økt risiko av legionellaspredning, og at anlegget derfor bør holdes stengt inntil man vet hvordan denne faren kan reduseres, sier Sorteberg til NRK.

Den andre grunnen er at utslippene til Glomma er akseptable siden det kun er i en begrenset periode, ifølge seksjonssjefen i SFT.

Helse foran miljø

Det er påvist store mengder legionella i det biologiske renseanlegget, og Folkehelseinstituttet mente at bioanlegget på en eller annen måte måtte være involvert i smittespredningen sommeren 2008, men trolig også under utbruddet i mai 2005.

Les også:

Nye legionellafunn i Østfold

Legionella-funn på Saugbrugs

12 mennesker har mistet livet og over 100 er blitt smittet i forbindelse med de to legionellautbruddene.

Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef ved Borregaard er glad SFT gir dem mulighet til å iverksette flere legionellatiltak:

- Det er veldig viktig for oss i arbeidet med å bli kvitt legionellaproblemene, sier Bredal.

- Vi mener helse må gå foran miljø, men når det er sagt, så jobber vi med miljøløsninger som vi vet vil redusere dagens utslipp til Glomma, sier Bredal.

Les også: - Legionellafaren er fjernet fra scrubberanlegg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

    Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.

  • Krav fra departementet

    Akershus, Buskerud og Østfold må nå gjenoppta prosessen med å slå seg sammen til et fylke. Det krever kommunal- og moderniseringsdepartementet, etter at Stortinget vedtok å slå fylkene sammen med tvang 8. juni. Arbeiderpartiet, som er imot den store regionen, synes timingen er merkelig. Det logiske ville være å utsette prosessen til etter stortingsvalget, sier Aps gruppeleder i Akershus, Tonje Brenna.