- Borregaard bør starte renseanlegg

Borregaard bør starte det biologiske renseanlegget igjen, mener Naturvernforbundet i Østfold. En ny rapport frikjenner nærmest rensedammer som smittekilde.

Borregaard
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Borregaard startet i dag opp spraytørken, som mistenkes for å være kilden til legionellautbruddet i sommer.

Folkehelseinstituttet mener nå at biologiske renseanlegg generelt sett ikke utgjør noen smitterisiko for spredning av legionella.

I en rapport skriver instituttet at: "Med den kunnskapen vi har i dag kan vi ikke trekke noen konklusjoner av en positiv test fra et slikt anlegg. Derfor er det ikke grunn til å gjennomføre rutinemessig testing, og heller ikke uten videre grunn til å stenge anlegg ved positive prøver."

Økte utslipp

Naturvernforbundet i Østfold har kritisert avgjørelsen om å stenge det biologiske renseanlegget.

Scrubberanlegg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Anlegget ble stengt etter legionellautbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad i sommer hvor fem personer ble smittet, to av dem døde.

Borregaard slipper nå ut mye mer organisk avfall i Glomma enn før stengingen av renseanlegget noe som går ut over vannkvaliteten.

- Start rensing

- Ut fra denne rapporten er det ingen grunn til å vente med å sette i gang renseanlegget igjen, mener Pål Bugge nestleder i Naturvernforbundet i Østfold.

- Hvis dagens utslippsnivå fortsetter er forurensingsnivået snart like høyt som på midten av 90-tallet. Dette øker faren for oppblomstring i vannet. Det biologiske renseanlegget bør derfor settes i gang i god tid før våren, sier Bugge.

Jobber med rensing

- Vi har delt Folkehelsas oppfatning om at vårt biologiske renseanlegg burde stenges til vi får mer klarhet i alle sammenhenger knytta til legionella. Og at vi får vurdert alternative rensemetoder, sier Informasjonsdirektør ved Borregaard Dag Arthur Aasbø.

Han sier at bedriften regner med å bruke hele neste år til å finne alternativer til biologiske rensedammer.