NRK Meny
Normal

Lagmannsretten må behandle Ryanair-sak på nytt

Høyesterett har opphevet lagmannsrettens kjennelse i saken hvor en kabinansatt saksøkte Ryanair. Flyselskapet ønsker den nye ankesaken velkommen.

Ryanair
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Spørsmålet om søksmålet en tidligere ansatt hos Ryanair har anlagt mot flyselskapet kan behandles for norsk rett, må vurderes av lagmannsretten på nytt. Det kommer frem i kjennelsen fra Høyesterett.

Moss tingrett avviste saken, mens Borgarting lagmannsrett kom fram til at saken kan fremmes for norsk rett.

Nå har Høyesteretts ankeutvalg kommet frem til at lagmannsretten har gjort en saksbehandlingsfeil og har dermed opphevet kjennelsen.

Ønsker ny behandling velkommen

Vi ønsker Høyesteretts beslutning velkommen, retten har bitt seg merke i at ms. Cocca ikke hadde arbeidet ved innsjekkingen på Moss Lufthavn Rygge, men hadde utført de fleste av sine plikter ombord i Ryanairs fly. Vi ser fram til en fordelaktig avslutning av saken når den kommer opp igjen i Lagmannsretten.

Det sier Ryanair's kommunikasjonssjef Robin Kiely i en pressemelding flyselskapet har sendt ut i ettermiddag.

Les også:

Jobbet ikke med innsjekking

I kjennelsen fra Høyesterett står det:

«I sin sammensatte vurdering har lagmannsretten vektlagt, som ett av flere momenter, at Cocca arbeidet med innsjekking av passasjerer. Det er erkjent at dette faktisk er uriktig. Hun hadde ikke denne arbeidsoppgaven. Etter utvalgets syn foreligger det derfor en slik klar og uomtvistelig feil i faktum som må ses som en saksbehandlingsfeil.»

– Det beste med denne kjennelsen er at de fullt ut støtter lagmannsrettens lovforståelse. Men lagmannsretten har begått en saksbehandlingsfeil som Høyesterett ikke kan utelukke har betydning for hvordan lovforståelsen skal anvendes, men det er vi ikke så bekymret for, sier advokat Christen Horn Johannessen som representerer Parat og saksøker Alessandra Cocca.

– Det som er dumt nå er at det tar lengre tid, for nå skal saken tilbake til lagmannsretten, sier han.

LES OGSÅ:

Oppsagt etter ti måneder

– Høyesterett har til og med gått inn og gjort mer i forhold til lovforståelsen enn det hadde vært nødvendig for å komme frem til konklusjonen. De har gått inn og gjort en jobb som de etter mitt skjønn ikke hadde trengt å gjøre, sier Johannessen.

Zuzanna og Alessandra Cocca

Alessandra Cocca (t.v.) og Zuzanna fra Slovakia har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Alessandra Cocca mener seg usaklig oppsagt av flyselskapet og gikk til sak mot selskapet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Saksøkeren Alessandra Cocca gikk til sak mot Ryanair i mars for usaklig oppsigelse og usaklig innleie.

Italienske Cocca begynte å jobbe for Ryanair 6. april i fjor med Rygge flyplass i Østfold som base.

Ti måneder senere ble hun oppsagt. Ifølge stevningen skjedde det etter en episode der hun varslet om at det luktet alkohol av kabinsjefen, og hvor denne svarte med å levere en rapport der hun hevdet at Cocca ikke klarte å bruke høyttaleranlegget i flyet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

    Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.