Hopp til innhold

Kvinneunderskudd i alle kommuner

Det er et kvinneunderskudd i alle kommunestyrene i Østfold etter valget. Dette er et demokratisk problem, mener leder av kvinnenettverk.

Inger-Lise Skartlien

Den lange rekken av mannlige ordførere på veggen bak Inger-Lise Skartlien sier sitt om mannsdominansen i tidligere tider. Men hun er overrasket over at mennene dominerer så sterkt som de gjør også etter årets valg.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Av de nyvalgte representantene er det bare 40 prosent kvinner i fylket sett under ett. Verst er situasjonen i Rømskog med 23 prosent kvinner og Rygge med 26 prosent kvinneandel i kommunestyrene.

Ordfører i Rygge Inger-Lise Skartlien mener det er to viktige årsaker til kvinneunderskuddet.

– Menn får ekstrastemmer

– Det ene er at partiene ikke er flinke nok til å finne nok kvinner til å stå på listene. Jeg tror det er få partier med 50/50 representasjon. Så tror jeg velgerne stemmer frem en del menn, kanskje menn som har gjort suksess i arbeidsliv eller er profilerte. Dermed skyver de kvinner ut av kommunestyret, sier Skartlien.

Kommunestyret som hun skal lede de neste fire årene, består av 20 menn og 7 kvinner.

– Jeg synes det er synd for vi er jo halvparten av hver, nesten alle andre steder og da får vi et lite representativt kommunestyre når noen grupper er så underrepresentert som for eksempel kvinner er i Rygge, fortsetter hun.

– Demokratisk underskudd

Det er kvinneunderskudd i samtlige kommunestyrer i Østfold, men det er stor variasjon mellom kommunene. Sarpsborg og Aremark er de som topper lista med 47 prosent kvinner.

– For meg så er det et demokratisk underskudd, for et kommunestyre skal bestå av et tverrsnitt av befolkningen, sier Hanne Tollerud leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Østfold.

Hun mener noe av løsningen ligger hos de politiske partiene selv.

– Vi i Arbeiderpartiet er ganske ufravikelige på at kvinner og menn skal komme annenhver gang på valglista. Enkelte partier mener det er helt feil, men disse tallene viser vel at det er nødvendig, sier Tollerud.

– Det gikk jo en kampanje på Facebook hvor man oppfordret kvinner til å krysse inn kvinner. Jeg tenkte at vi har vel kommet litt lenger enn som så, men der tok jeg feil. Nå vet jeg ikke om det er kvinner eller menn som krysser frem menn, men at vi har en jobb å gjøre for å støtte hverandre som kvinner selv i 2015, det er helt sikkert, avslutter Inger-Lise Skartlien.

Din kommune

Her er kvinneandelen i Østfolds kommunestyrer i prosent:

Aremark - 47

Askim - 31

Eidsberg - 46

Fredrikstad - 37

Halden - 39

Hobøl - 43

Hvaler - 43

Marker - 32

Moss - 39

Rakkestad - 36

Rygge - 26

Rømskog - 23

Råde - 44

Sarpsborg - 47

Skiptvet - 43

Spydeberg - 43

Trøgstad - 33

Våler - 29