NRK Meny
Normal

– Det blir et tøft år

Bystyret i Halden vedtok kuttene på 45 millioner kroner i går. Spesielt på helse og omsorgssektoren kommer det til å svi.

Thor Edquist, Høyre

Ordfører i Halden Thor Edquist sier kuttene er store, men nødvendige.

Foto: Rainer Prang / NRK

Til tross for uenigheter innad i bystyret, ble formannskapet forslag til kutt vedtatt i går.

– Vi er i en veldig vanskelig økonomisk situasjon. Det er ingen som gjør disse kuttene fordi de synes det er morsomt. Det er helt nødvendig for at vi skal få utgifter som står i stil med våre inntekter, sier ordfører i Halden Thor Edquist (H).

– Blir et annet tjenestenivå

Halden har vært i Robek-registeret, eller under fylkesmannens kontroll, snart i ett år. Det betyr at kommunens gjeld må dekkes inn, før de kan gjøre budsjettdisponeringer som innebærer nye lån og økonomiske forpliktelser uten godkjenning fra Fylkesmannen.

– For oss handler det om å ha nok penger til lønn i august. Det ligger på det nivå, sier Edquist.

Det største kuttet skjer innen helse- og omsorgssektoren. Der skal kommunen stramme inn 25 millioner kroner.

– Man vil merke at det blir et litt annet tjenestenivå i Halden fremover. Men vi forsøker å gjøre ting billigere så vi kan ha like god service.

Varsler flere kutt

– Vi som bor i Halden må brette opp ermene og si at dette skal vi klare. Det blir et tøft år med store omstillinger. Målet er at kurvene skal møtes i løpet av året, så vi kan begynne å få større inntekter enn utgifter, forteller Edquist.

Men med kutt på 45 millioner er det fortsatt lenge til Halden kommune er i mål. Edquist varsler flere runder med kutt til høsten.

– Selv om alle kutt blir gjennomført og får effekt, brukes det fortsatt mer penger i Halden kommune enn det vi får inn. Det må flere pakker til senere i år, for at vi skal komme ned på nullnivå og stabilisert økonomien, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nekter å betale for ubrukt plass

    Kevin Sivertsen fra Halden sa fra seg sin studieplass i Trondheim seks dager for sent, og må betale nesten 50 000 kroner i avgift til Høyskolen Kristiania i Trondheim. Sivertsen nekter å betale skolepengene på 50.000 til skolen, og saken kan havne i retten.

  • – Trist for demokratiet

    Stortingsrepresentant Ulf Leirstein i Frp mener at Sylvi Listhaug er utsatt for en heksejakt som mangler historisk sidestykke. Han tror likevel at Listhaug ved å trekke seg vil styrke regjeringssamarbeidet. Hun påtar seg mer ansvar enn det hun har, mener Leirstein.

    Ulf Leirstein
    Foto: Stian Pedersen / NRK