NRK Meny

21 kommuner mangler beredskapsteam

Statsminister Erna Solberg oppfordret 23 kommuner til å starte forebyggende arbeid mot radikalisering. Etter fire måneder har kun Sarpsborg og Fredrikstad beredskapen klar.

IS-krigar med flagg i Mosul.

KRIGSSONE: I løpet av kort tid har Den islamske staten (IS) lagt under seg store landområder i Syria og de vestlige og nordlige delene av Irak, som her i Mosul der en IS-kriger vifter med det velkjente flagget nå i sommer.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Det er offentlig kjent at Fredrikstad-samfunnet har utfordringer med radikalisering. Det er noe vi tar på det største alvor og vi gjør det vi kan som kommune for å forebygge og sørge for at ingen reiser ut for å bli fremmedkrigere, sier Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad, til NRK.

Jon-Ivar Nygård

Fredrikstad og Sarpsborg er de to eneste kommunene som har startet forebyggende arbeid mot radikalisering, skriver Aftenposten.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Fredrikstad er en av de kommunene med flest unge, radikale som har reist til Syria.

I oktober sendte statsminister Erna Solberg (H) brev til 23 norske kommuner, der de ble oppfordret til å gjøre en jobb for å forebygge radikalisering.

Fire måneder etter at brevet ble sendt ut, er det kun Fredrikstad og Sarpsborg som har et beredskapsteam på plass i tilfelle konkrete bekymringer for at fremmedkrigere skal reise for å tilslutte seg islamistiske grupperinger, melder Aftenposten.

– Dette er en stor utfordring akkurat nå, men jeg vet vi har hatt andre radikaliseringsproblemer tidligere. Også dette er nok noe vi skal kunne pakke inn og ta ned på sikt, sier Nygård til NRK.

– Tar tid å rigge et system

Av de 23 kommunene som fikk brev fra statsministeren, har andre gjort mindre enn de fra Østfold. Gjøvik har, for eksempel, verken laget lokal handlingsplan eller søkt om tilskudd til arbeidet.

– Nei, det har vi ikke gjort så langt, bekrefter varaordfører i Gjøvik, Torvild Sveen.

– Det tar tid å rigge et system, men oppfordringen ligger der fra statsministeren. Det tar vi selvsagt på alvor, sier han.

13. januar i år meldte NRK at Fredrikstad kommune ikke hadde søkt Kulturdepartementet om midler til å forebygge radikalisering. Sarpsborg fikk derimot en halv million kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hard festing i Halden

    Politiet i Halden har hatt en hektisk natt. En døddrukken mann på 28 år ble funnet sovende på brosteinen i sentrum før han ble plukket opp av politiet og kjørt hjem til sin mor. En 21-åring ble funnet naken og sovende utenfor en privatbolig. Han får sove ut rusen i politiets arrest. En tredje beruset mann ble hjulpet opp av forbipasserende etter at han falt i vannet fra sin egen båt. Han ble tatt hånd om av gode venner etterpå.