NRK Meny
Normal

Nytt kultursenter planlegges i Askim

Et inntil 3000 kvadratmeter stort muslimsk kultursenter planlegges i Askim.

Muslimsk kultursenter Askim

Muslimsk kultursenter holder nå til i dette bygget i Askim Sentrum.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Muslimsk kultursenter har i flere år vært på leiting etter en tomt for å bygge ut, sier saksbehandler Vigdis Hilmo i Askim kommune.

I dag holder de til i et lokale nær pendlerparkeringen i Askim.

Flere steder i Askim har vært vurdert. Tomtene det nå er snakk om å bygge ut er to næringstomter på til sammen 20 mål. Den ene er eid av Askim kommune, den andre av en privatperson.

– Det er foreløpig ikke laget tegninger av det muslimske kultursenteret, forteller Hilmo. – Av søknaden går det fram at grunnflaten er beregnet til 2000–3000 kvadratmeter med en byggehøyde på 11 meter, noe som tilsvarer tre etasjer.

Ikke bare religiøs aktivitet

– Det er et kultursenter vi planlegger. Hvor stort det blir vet vi ennå ikke. 2000–3000
kvadrat sier bare noe om hvor stor andel av tomten det eventuelt blir tillat å bygge på, forklarer nestleder i muslimsk kultursenter Askim, Mohammad Rafaqat Ali.

Når de ikke gir forsamlingslokalet betegnelsen moské, er det fordi det ikke blir et bygg bare for religiøse aktiviteter.

– Vi tenker at det kan leies ut til blant annet brylluper og minnestunder etter dødsfall. Muslimsk kultursenter fikk tilbud om det såkalte 1919-bygget i Askim. Det takket vi nei til, vi vil ikke lage splid eller konflikter, sier Rafaqat Ali.

I dag har Muslimsk kultursenter i Askim plass til 70-80 personer, og de mangler tilbud til kvinner og barn.

Opptil 1500 besøkende

Antatt besøk vil være 50–60 personer pr. dag på vanlige dager, 200 til 300 til fredagsbønn og på årlige samlinger er det anslått mellom 1000 og 1500 besøkende.

Området er regulert til næring i kommuneplanen. Det må reguleres om, dersom det skal brukes til forsamlingsformål som et kultursenter.

Informasjonsmøte

Nå er det sendt ut et forslag til omregulering. Folk kan komme med synspunkter til kommunen om det er riktig å regulere om området.

– Normalt er det nærmeste naboer og de på den andre siden av veien som blir varslet i slike saker, men har vi sendt brev til flere, sier Hilmo.

Hun sier det er gjort ut fra en tanke om at byggeplanene kan oppfattes som kontroversielle, og da er det bedre å varsle flere. I januar skal Askim kommunen ha et informasjonsmøte for naboene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 20:55.