Hopp til innhold

Kronerulling for modelljernbanesenteret

Tapet av en arbeidsrettssak har påført Modelljernbanesenteret i Gamlebyen en ekstra utgift på 400.000 kroner. Styret fikk tidlig respons fra folk i byen om at de var villige til å gi sitt for å sikre videre drift.

Kronerulling for modelljernbanen

– De første pengene er allerede inne på kontoen vår, sier Ulf Berg i Modelljernbanesenterets styre. Fra venstre: Eddie Sjøborg, initiativtaker Rolf Stordahl, Arne Børresen, Ulf Berg og reiselivssjefen i Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Derfor vedtok styret i går å satse videre, og å skaffe penger til drive senteret videre, sier Ulf Berg i modelljernbanesenterets styre.

– Det har vært en tøff rettssak og dom som kom nå, sier Berg.

– Den har vi lagt bak oss, og nå satser vi videre. Det er mange i Fredrikstad som vil være med på kronerulling.

– Det er viktig for hele byen, spesielt for Gamlebyen. Modelljernbanesenteret er en av de største magnetene for å trekke folk hit.

  • Mer om Modelljernbanesenteret i Gamlebyen:

Modelljernbanen støttes med 300.000

– Tog kommer alltid til å være en del av meg

Video Gamlebybanen - sekund for sekund

Stor publikumsmagnet

Reiselivssjefen i Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen, er enig. Modelljernbanesenterets besøkstall overgås bare av Fredrikstad stadion og kinoen i byen, sier hun.

– Det er et initiativ som ligger bak dette som er helt fantastisk og vi ser det engasjerer masse folk. Det har trukket ca. 200.000 mennesker hit til gamlebyen siden det åpnet for fire år siden, og det er slike tiltak som sørger for at Gamlebyen forblir levende og ikke en kulisse.

Men tar dere ikke side i en arbeidstvist med dette?

– Nei, vi gjør ikke det. Det er en ansvarlig part her, som selvfølgelig skal følge opp den dommen som har blitt avsagt. Det viktigste for oss er å sørge for at modelljernbanen forblir i Gamlebyen.

LO gikk til sak på vegne av en tidligere ansatt, og vant fram i arbeidsretten. Ifølge dommen må Modelljernbanesenteret betale 400.000 kroner i erstatning og saksomkostninger til en tidligere ansatt.

Nedslående dom, varmende reaksjon

Arne Børresen, som er senterets daglige leder og satte byggingen i gang for fire år siden, sier det var nedslående å få dommen.

– Vi hadde ikke trodd at det skulle få et slikt utfall. Men vi er tatt på formaliteter i Arbeidsmiljøloven, som dreier seg om varsling i en oppsigelsesfase.

– Men jeg må si at det varmer for oss som driver på her. vi er en forsamling av entusiaster. Vi er fire ansatte her, og de vil vi gjerne ta vare på.

– Da er det fint at det kanskje kan komme noe støtte fra utsiden, slik at vi ikke må ta opp store lån.

– Dette har vi akseptert, og tar ansvar for det. Det er også besluttet at dommen ikke skal ankes. Men hva gjør man så, spør Eddie Sjøborg.

– Dette kan jo bety at modelljernbanens fremtid er truet. Det skrikes jo i mediene etter gründere og etablering av nye arbeidsplasser. Og i de fire årene som denne bedriften har eksistert, så har den vist hva den står for. Den utvikler seg hele tiden.