NRK Meny
Normal

Krisesenteret i Fredrikstad er fullt

Det er ventelister på krisesenteret i Fredrikstad som har vært fullt i hele høst, til tross for at den største pågangen ofte kommer rett etter jul.

Krisesenter i Fredrikstad

I hele høst har det vært fullt på Krisesenteret i Fredrikstad. Marie Lindén tror det kan skyldes økt fokus hos politiet på vold i nære relasjoner.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

For mennesker som lever med vold i hjemmet kan jula være den verste tida på året.

– Mange som bor her har ikke hatt noen gode opplevelser i jula tidligere, og da synes vi det er viktig at vi er med og skaper noe positivt rundt den høytiden, spesielt med fokus på trygghet, sier Marie Lindén, virksomhetsleder ved Krise- og incestsenteret i Fredrikstad.

Men i år har de fullt hus allerede før jula starter. Erfaringsmessig er det størst pågang rett etter høytider fordi folk prøver å holde ut.

– Hvis man har barn prøver man kanskje å holde ut for barnas skyld. Det er jo ikke én voldsepisode som gjør at man kommer hit, det er år med vold for mange, sier hun.

Må kanskje henvise videre

Selv om krisesenteret har vært fullt helt siden i høst med venteliste, mener Lindén at de skal finne plass til alle som trenger det. Både hvis man kommer etter jul eller ikke orker én jul til hjemme.

– Det vi må gjøre om vi ikke har nok plass er å henvise til andre krisesenter i nærheten, og det er jo Sarpsborg, Halden, Moss eller Indre Østfold, sier hun.

Julepynt på krisesenteret i Fredrikstad

Det er pyntet til jul på Krisesenteret i Fredrikstad. De håper å kunne gi trygge rammer for beboerne sine i jula.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

De kan også henvise til krisesentre utenfor fylket.

– Krisesentre har ikke lov å si nei selv om vedkommende bor i et annet fylke eller i en annen kommune, sier Lindén.

Det er vanskelig å vite hvor lenge det vil være fullt fordi hver av beboerne har ulike behov.

– For noen er to uker kjempebra, for andre er åtte måneder nødvendig, det er forskjellig hva folk har behov for, sier Lindén.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 8000 besøkte Spydeberg Rock

    Arrangørene bak Spydeberg Rock Festival anslår at de hadde totalt 8000 besøkende i helgen, skriver Smaalenenes Avis. Årets festival var den åttende i rekken.

  • Mann tisset på politihuset

    En mann i 50-årene ble i ettermiddag anmeldt for urinering på offentlig sted i Fredrikstad sentrum. – Offentlig sted i dette tilfellet var politihuset i Fredrikstad, skriver Øst politidistrikt på Twitter.