Hopp til innhold

Krise for krisesenterene

Krisesentertilbudet i Østfold står i fare for å bli rasert.
Det sier styreleder i Indre Østfold Krisesenter, Bente Hedum.

Rådmann Bente Hedum

Styreleder i Indre Østfold Krisesenter, Bente Hedum. Hun frykter tilbudet ved Krisesenterene i Østfold kan bli kraftig redusert.

Foto: Gunnar Hjorthaug

Døgntilbudet ved krisesentere i Østfold kan forsvinne på grunn av ny finansieringsmåte.

Før betalte staten 80 prosent av driftskostnadene til krisesenterene, mens kommunen stod for 20 prosent. Nå er de lagt inn i rammebetingelsene og det kan få alvorlige konsekvenser, tror Hedum.

– Når staten overfører finansieringen av krisesentrene til kommunene, så mangler det penger til å fortsette driften som den er i dag, sier styreleder ved Indre Østfold Krisesenter, Bente Hedum til NRK.no.

Mangler penger

Med den nye finaniseringsordningen mangler de fem krisesentrene i Østfold tilsammen over 10 millioner kroner for å kunne oppretteholde dagens drift.

En alvorlig konsekvens dersom tilbudet reduserer er at personer som er utsatt for vold i nære relasjoner ikke lenger vil få et døgntilbud.

– Det å kunne komme til et trygt sted, hvor man midlertidig kan være hele døgnet er nettopp det som er poenget med denne beskyttelsen. Da nytter det ikke å kun tilby et dagtilbud, dersom kommunene som skal betale for ordningen ikke har råd til et fullverdig tilbud, sier Hedum til NRK.no

Blir vanskeligere for kommunene

I en allerede pressede økonomien tror både styrelederen og ordfører i Askim, Trygve Westgård, at den nye ordningen kan bety at noen kommuner vil redusere tilbudet.

Askim-ordføreren sier at dersom kommunen skal ha råd til å opprettholde dagens drift på krisesenteret i Indre Østfold, vil det gå på bekostning av andre tilbud i kommunen.

Den nye måten å fordele pengene på betyr nemlig at Askim kommune mangler omtrent 600 000 kroner for å kunne opprettholde driften ved Indre Østfold Krisesenter.

– 600 000 kroner tilsvarer en sykehjemsplass, for å dra den sammenlikningen. Vi må gjøre et eller annet for å opprettholde tilbudet. Vi kan ikke bråstoppe 1. januar når loven trer i kraft. Vi må rett og slett omprioritere for å få dette til i en allerede trang kommuneøkonomi, sier Westgård.

I kommuneproposisjonen for 2008 ble det varslet at innlemming av tilskudd til krisesentre skulle vurderes ved en eventuell lovregulering.

Lov om kommunale krisesentertilbod (krisesenterlova) ble vedtatt i Stortinget i juni 2009 og trådte i kraft 1. januar 2010. Loven innebærer at det er kommunene som har ansvaret for å sørge for et krisesentertilbud til personer utsatt for vold i nære relasjoner.

Tilskuddet til krisesentre innlemmes i kommunenes rammetilskudd fra 1 januar 2011.