Frykter for folks sikkerhet- krever oppussing av fergeleier

Uten fergeplass er ytre Hvaler helt avhengig av at Hvalertunnelen er åpen. Hvis ikke vil nødetatene slite med å komme frem.

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler
Foto: Odd Skjerdal / NRK

Hvis Hvalertunnelen må stenges av en eller annen grunn, vil utrykningskjøretøyene slite med å komme frem til ytre deler av øyriket.

Ordfører Eivind Norman Borge mener det er helt nødvendig at to fergeleier pusses opp for at beredskapen skal bli god nok.

– Her mangler det en vesentlig del. Det er jo en kjørerampe, for her kan ikke ferga legge til, forklarer Borge og peker.

Han står ved det gamle fergeleiet på Korshavn på Kirkøy. Fergeleiet er veldig viktig for beredskapen på Hvaler.

– Hvis enkeltindivider skulle ha behov for akutt hjelp så greier en selvsagt det med annen type transport, for eksempel med helikopter. Men for utrykningskjøretøyer er vi helt avhengige av nettopp dende oppgraderingen, understreker Borge.

(Teksten fortsetter under bildet)

Fergeleiet i Korshavn

Ordfører Eivind Norman Borge mener det er helt nødvendig at det gamle fergeleiet på Korshavn på Kirkøy blir pusset opp.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Sårbar Hvalertunnel

Hvalertunnellen mellom Kirkøy og Asmaløy er en slags «livsnerve» i øyriket. Men den nesten fire kilometer lange tunnelen er sårbar. I april i fjor ble tunellen stengt på grunn av en bombetrussel og trafikken til ytre Hvaler ble lammet.

Hvaler har en beredskapsferge, men den kan ikke ta med biler fra det gamle fergeleiet i Korshavn. Ordføreren innrømmer at han syns situasjonen er utfordrende.

– Ja, for det er en manglende beredskap og det må vi bare jobbe med. Jeg håper Statens Vegvesen kommer fort igang med dette for vi ha den beredskapen i orden.

  • Bombetrussel mot Hvalertunnelen i fjor:
    Video Bombetrussel på Hvaler

    Bombetrussel på Hvaler

Utreder fergeleie-oppussing

Vegvesenet sier til NRK at de nå utreder en oppussing av fergeleiet i Korshavn, samt på Skipstadstand på Asmaløy.

Når oppussingen er klar kan det gå bilferge mellom de to stedene.

– Det blir jo en erstatning for tunnelen hvis den eventuelt skulle stenge. Vi har sett at den har vært nødt til å stenge og vi skal ikke se bort ifra at det kan skje igjen, sier ordføreren.