NRK Meny
Normal

Bør Betlehem være Sarpsborgs vennskapsby?

Sarpsborg velger side ved å være vennskapsby med Betlehem, mener byens Fremskrittspartileder. Historieløst, fnyser ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Fødselskirken i Betlehem

Fødselskirken i Betlehem, der det blant annet finnes avbildninger av Sarpsborgs grunnlegger, Olav den hellige. Men bør Betlehem være Sarpsborgs vennskapsby?

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

I ettermiddag tørnet de to sammen i NRK Østfolds ettermiddagssending.

Sarpsborg Frp ønsker en gjennomgang av pengebruken knyttet til besøk og annet samarbeid med Betlehem og Sarpsborgs andre vennskapsbyer i Europa og USA. Men viktigst er det å kutte det Hagen mener er et politisk standpunkt.

– Det fremstår som at Sarpsborg har tatt stilling til konflikten i Midtøsten på en måte som er veldig uheldig, mener vi, sier Kai Roger Hagen.

– Historieløst

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) avviser dette som ren historieløshet.

– Fordi Osloavtalen fra 1993 delvis ble fremforhandlet på Borregaard hovedgård i Sarpsborg. Det var et gjennombrudd i forhandlingen mellom palestinerne og Israel.

Kai Roger Hagen

Frps Kai Roger Hagen mener det er meget uheldig at ordføreren har posert med Palestina-skjerf, og sier de har fått mange reaksjoner fra folk.

Foto: Christopher Oulie/NRK

– Vi husker bildene av Bill Clinton, Yasir Arafat og Yitzhak Rabin foran det hvite hus, der de trykket hender. Det er en historisk fredsavtale vi har basert vår vennskapsbyavtale på, fortsetter ordføreren.

Uheldig posering av ordføreren

– Det har skjedd mye siden de sto på trappa foran det hvite hus, svarer Frps lokallagsleder.

Byens grunnlegger Olav den hellige er på en søyle i Fødselskirken i Betlehem, og er en ganske kjent person for omverdenen. Linken mellom Sarpsborg og Betlehem har vært her siden 1100-tallet.

Sindre Martinsen-Evje, ordfører Sarpsborg (Ap)

– Det er fortsatt store konfliktområder i palestinaområdet. Det er meget uheldig at ordføreren er avbildet på forsiden i Byavisen med Palestina-skjerf. Jeg tror veldig mange reagerer på det, ikke minst fikk vi reaksjoner på det i forbindelse med Israel-konferansen vår denne uken.

– Hvorfor er det bedre å ha en Israel-konferanse enn det er for ordføreren å gå med Palestina-skjerf?

– Vi ønsker å informere fra den andre siden. Norske medier har ikke vært spesielt Israel-vennlige de siste årene. Jeg tror vi aldri har fått så mange SMS'er og telefoner tilbake etter noen politiske utspill som det vi fikk med Israel-konferansen.

Nekter valg av side

Ordføreren avviser at han har vist seg fram i Palestina-skjerf for å flagge et standpunkt.

– Jeg har også sittet med en jødisk kalott.

– Vi har ikke valgt side i konflikten. Vi jobber for fred og forsoning, og jeg må understreke at også den norske regjering i dag er med på å gi støtte til selvstyremyndighetene i Palestina.

– Fremskrittspartiet sitter altså og gjør en ting nasjonalt, og en helt annen ting lokalt.

– Byens grunnlegger Olav den hellige er på en søyle i Fødselskirken i Betlehem, og er en ganske kjent person for omverdenen. Linken mellom Sarpsborg og Betlehem har vært her siden 1100-tallet.

– Hvorfor skal dere bryte et arbeid som kommer folk til gode, Hagen?

Hvordan israelerne oppfatter dette

Jeg tror vi aldri har fått så mange SMS'er og telefoner tilbake etter noen politiske utspill som det vi fikk med Israel-konferansen.

Kai Roger Hagen, leder Sarpsborg Fremskrittsparti

– Jeg regner med at de fleste ønsker fred, men palestinerne og de muslimske nabolandene har ikke akkurat vist det gjennom historien. Jeg mener ordføreren undervurderer det politiske ståstedet som verden og ikke minst også Israel og israelske byer sikker oppfatter at Sarpsborg har tatt med vennskapsbyavtalen.

– Det er et sterkt signal ordføreren viser med å stå og smile sammen med palestinere, som har bombet Israel titt og ofte siden 40-tallet.

Reagerer kraftig

Sindre Martinsen-Evje

– Det er grovt å påstå at jeg støtter terrorister, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Det er veldig grovt å si at jeg har stått sammen med terrorister eller folk som har bombet Israel. Det har jeg absolutt ikke gjort, svarer ordføreren.

– Jeg har blitt fotografert sammen med borgermesteren i Betlehem. Kommunen Betlehem er ikke terrorister, hverken borgermesteren eller andre vi har møtt.

– Frp får feie for egen dør. De sitter i regjering nå, og støtter de palestinske selvstyremyndighetene. Finansminister Siv Jensen har nylig kastet to israelske selskaper ut av petroleumsfondet. Så å sitte og skyte på ordføreren i Sarpsborg fordi vi gjennomfører en vennskapsavtale vi har hatt siden 1997 er grovt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.