NRK Meny
Normal

Kommunalt selskap truet med utkastelse

Halden Byutvikling AS betalte ikke husleie på over et år.

Halden kommune

KOMMUNALT SELSKAP PENGELENS. Skyldte 200 000 kroner i husleie, og ble truet med utkastelse.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden Byutvikling AS har ikke hatt inntekter verken for 2009 eller 2010 viser offisielle regnskapstall, og selskapet har tidligere mottatt millioner i kapitaltilførsel fra kommunen for å holde hjulene i gang.

Selskapet Halden Byutvikling AS tjener ikke penger, og lever av god vilje fra politikerne i Halden kommune.

Kostnadene for Halden Byutvikling AS, som skal selge tomter og utvikle deler av Halden sentrum, var i 2011 på rundt 200 000 kroner i måneden.

Så sent som i kommunestyremøtet 28. juni i år måtte selskapet få sprøytet inn 400 000 kroner, for å ha penger til driften fram til september.

Les også:

Havneområdet i Halden

SKAL SELGE TOMTER. Halden Byutvikling AS skal selge tomter langs elva Tista (t.h. i bildet), og tanken er at både næringsbygg og boliger skal kunne reises på områdene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Betalte ikke husleie på et år

NRK er kjent med at Halden Byutvikling AS (HBU) er truet med utkastelse av lokaler selskapet har leid av Jernbaneverkets eiendomsselskap Rom Eiendom AS, og det er hevdet at økonomihåndteringen i selskapet har vært ute av styring.

- Selskapet har vært varslet om utkastelse, men saken er løst i samtale med Rom Eiendom, bekrefter styreleder i HBU Jan-Erik Erichsen overfor NRK.no.

Halden Byutvikling AS var skyldig nærmere 200 000 kroner i husleie, og nå lover styrelederen at det vil bli ryddet opp i gjelda.

- Ifølge avtale vil beløpet betales en av de nærmeste dagene, sier Erichsen.

Les også:

Rydder opp

Selskapets styre fant det tidligere i år riktig å avslutte avtalen med daglig leder, og det ble samtidig varslet at flere tjenester byutviklingsselskapet var i behov av, skulle kjøpes fra kommunen.

Man ansatte deretter tidligere rådmann Per Egil Pedersen som daglig leder i selskapet fra 1. juni i år, noe som i en overgangsperiode førte til dobbelt lederlønn for av- og påtroppende daglig leder.

Utgiftene i selskapet har vært for høye, og styreleder Erichsen hevder nå at det ryddes kraftig opp.

- Pengebruken i selskapet har vært for høyt. Diverse tiltak er allerede gjennomført for å tilpasse utgiftene, sier han.

Uenighet om momsregistrering

Halden-ordfører Thor Edquist (H) har overfor NRK pekt på Halden Byutvikling AS som et av de selskapene, som kunne trenge å få fornyet styresammensetning og innhold.

Edquist er ikke fornøyd med at byutviklingsselskapet ikke har vært momsregistrert, slik at merverdiavgiften har blitt utgiftsført som en ren kostnad siden oppstart.

Hans partifelle, og styreleder Jan-Erik Erichsen (H) i Halden Byutvikling AS sier til NRK.no at det ikke er noen dramatikk i at selskapet ikke er momsregistert.

- HBU er ikke momsregistrert. Det er ingen dramatikk i det. Reglene tilsier at virksomheten blant annet skal ha en minimum omsetning på 50 000 kroner per år, for å bli registrert. Per i dag har vi ikke det.

Men det er riktig som ordfører Edquist sier at dette har kostet oss penger, sier Erichsen.

Optimistisk til fremtiden

Det er tomter langs elva Tista, som deler nord- og sydsiden av Halden sentrum, som skal gi inntekter til selskapet - som er heleid av kommunen.

Det er imidlertid høyst usikkert hvilke tomteområder som kan selges, etter det NRK erfarer.

Mølen, som er påstått å skulle være omregulert til boligformål, har hatt en innsigelse liggende fra Jernbaneverket - og dermed er det usikkert om området i det hele tatt faktisk er godkjent til boligformål.

Samtidig har både Høyre og Venstre ytret at Mølen fortsatt bør brukes til havneformål, og at det er viktig at papirfabrikken Saugbrugs og kabelfabrikken Nexans får nødvendig havnekapasitet tilrettelagt for seg.

Styreleder i HBU har imidlertid god tro på at selskapet skal få vind i seilene i tiden framover.

- Jeg, sammen med et enstemmig styre, har redusert kostnader, samt fokusert på de prosjekter som virksomheten skal arbeide med - samt ikke arbeide med.

Vi har stor tro på at vi med HBU skal kunne nå gode resultater for hele Halden-samfunnet, sier Jan-Erik Erichsen til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • KrF stopper ikke Viken

  KrF står fast på at fylkeskommunene i Østfold, Akershus og Buskerud skal slås sammen til region Viken fra 2020. Partiet har vurdert om de vil trekke støtten de ga før sommeren, men har ifølge Aftenposten nå landet på at de vil stå fast på vedtaket.

  Laster kart, vennligst vent...
 • Vil legge ned fire grendeskoler

  Rådmannen i Eidsberg foreslår å legge ned de fire grendeskolene i kommunen. Det skal bygges en ny barneskole i Mysen, og den skal dimensjoneres for fremtidig befolkningsvekst og for å kunne erstatte dagens fire grendeskoler, ifølge rådmannens forslag.

  Ordfører tar i mot folketog mot nedleggelse av grendeskoler.
  Foto: Lars H. Pedersen / NRK