Kjøpte mobil - fikk murstein

Forbrukerrådet advarer mot mobil-svindel på nett.

Linette Heiberg

Linette Heiberg i Forbrukerrådet ber folk tenke seg om før de handler brukte mobiltelefoner på nett.

Foto: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet advarer mot stjålne mobiler på nett. Mange kjøper brukt mobiltelefon, men svindlerne står i kø.

Røverkjøp kan være bomkjøp

Med hurtig oppgradering av nye mobilversjoner, florerer det av brukte telefoner på nett og sosiale medier som er til salgs.

Linette Heiberg, som er regiondirektør for Forbrukerrådet i Østfold, Asker, Follo og Bærum, forteller om flere som har meldt fra om bomkjøp.

– Vi synes det er bra at det selges brukte mobiltelefoner, spesielt med tanke på gjenbruk. Men med et marked som vokser der mange vil kjøpe mobiltelefoner, åpner det seg også et marked for svindlere og man kan hende opp med at det som ser ut til å være et røverkjøp, blir et skikkelig røverkjøp.

Hun forteller at flere har henvendt seg til Forbrukerrådet etter at de har hatt uheldige opplevelser på nettkjøp av brukte mobiltelefoner. For det er ikke alltid enkelt å vite om en selger er ærlig eller ei.

– Vi har fått flere henvendelser fra folk som har endt opp med mobiltelefoner som ikke fungerer, mobilen har vært eldre enn avtalt og noen får ikke mobiltelefon i det hele tatt. Vi har også hatt noen som fikk murstein og knekkebrød i stedet for mobiltelefonen.

Gode råd for å unngå å gå i fella

Hun mener det er flere gode råd som kan forhindre at man kjøper katta i sekken.

– Man bør sjekke prisen, hvis det er ekstra billig, så kan det være noe helt annet enn et røverkjøp. Man bør benytte seg av sikre betalingslønsinger og be om kvittering fra stedet hvor mobiltelefonen er kjøpt slik at man har kjøpsdokumentasjon. Det er også viktig at man ikke betaler på forskudd, men heller benytter seg av oppkrav slik at man kan sikre seg at det er en mobil man har kjøpt og ikke en murstein eller et knekkebrød.