NRK Meny
Normal

Michelet klar med oppfølger til suksessbok

Suksessforfatter Jon Michelet lanserer andre bok i serien «En sjøens helt» i helgen.

Jon Michelet

Jon Michelet har hatt stor suksess med sin serie om de norske krigsseilerne. Nå åpner han for en ekstra bok i serien.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Jon Michelet opplevde stor suksess med første bind i serien «En sjøens helt» om de norske krigsseilerne.

Lørdag kommer andre bind i serien om seileren Halvor Skramstad fra Rena, «Skytteren». Mandag lanseres den på Litteraturhuset i Fredrikstad.

– Det har vært veldig gledesfylt å skrive dette verket. Etter den voldsomme suksessen med det første bindet skulle man tro at jeg ville få voldsom prestasjonsangst, skrivesperre og fandens oldemor. Men det har jeg ikke fått, det har vært som et eventyr. Det har vært deilig, slår Michelet fast.

Møtte Lev Trotskij på Utøya

En sjøens helt

Andre bind i Jon Michelets serie En sjøens helt lanseres i Fredrikstad på mandag.

Foto: Oktober forlag

I et intervju med NRK røper Michelet at Halvor Skramstad i løpet av boka har et tilbakeblikk til Utøya. Ideen fikk forfatteren da han fant ut at den russiske revolusjonæren Lev Trotskij, som var i eksil på Hønefoss, ferierte på øya.

– Da falt jeg for fristelsen til å la Halvor bli med faren sin, kommunisten, ut på Utøya for å hilse på Trotskij. Både for å få med Trotskij, og det lille suset som Utøya-navnet gir. Det gir ikke noe sus for Halvor, han husker det bare fordi han var en kort tur der. Men det gir en liten undertone i dag.

Forfatteren forteller også at det blir betydelig mindre seksuelle aktiviteter på hovedpersonen i Skytteren, enn det ble i den første boken.

– Det tror jeg er noe av sjarmen med det, for her får leseren tenke seg til ting selv. Det er jo noen episoder i buskene her også, men det gjør det kanskje bare enda mer spennende, sier han.

Les også:

– Dag Solstad er en skummel motstander

Første bind i serien, «Skogsmatrosen» ble en voldsom suksess. Opplaget av boken er i dag på 110.000. Michelet ble den mest solgte av alle norske romanforfattere i fjor.

Han danket også serien «Fifty Shades of Grey» ut av bestselgerlistene. I år blir konkurrentene hovedsakelig norske forfattere, tror han.

– Før jul i fjor ble det et mål i seg selv at vi skulle klare å ta Fifty Shades of Grey. Nå konkurrerer jeg med veldig gode romaner fra Roy Jacobsen og Herbjørg Wassmo. I tillegg dukker Dag Solstad opp som en skummel motstander.

Michelet beskriver selv krigseilereposet som sitt livsverk. Han sier at serien er hans hyllest til de norske krigsseilerne.

– Min typiske leser er datteren til en krigsseiler. De som kan finne på å skrive til meg at de nå skjønner mer av hva faren var med på, og hvordan moren som gikk hjemme må ha hatt det.

Åpner for en fjerde bok

Han er også forberedt på at enkelte vil forsøke å «dolke ham i ryggen».

– Det er jeg veldig godt forberedt på. Men det viktigste for meg er at det er noen lesere der ute som venter på dette, og som jeg håper setter pris på det.

For å bruke skøytespråket, etter denne boken kommer tredjerunden som blir et avsluttende bind?

– Vel, nå er jeg ikke lenger helt sikker på at dette er en 1500-meter, svarer Michelet mystisk.

– Men hvis dette er en 1500-meter har jeg tenkt til å ta en Per Ivar Moe på sisterunden, og virkelig gå den siste svingen så rått som det er mulig. Men det er noe med at dette verket er interaktivt. Det blir litt til mens jeg går, for jeg får så mye materiale og lærer så mye nytt. Det åpner seg nye horisonter og skjebner som jeg ikke visste om for fire år siden da jeg begynte, sier han og åpner dermed for at det også kan bli en fjerde bok i serien «En sjøens helt».

Hør hele intervjuet med Jon Michelet (21 minutter):

Jon Michelet forteller om arbeidet med den andre boken i serien En sjøens helt.

Jon Michelet snakker med reporter Jørn Enger om suksessen og arbeidet med den nye boka.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.