Hopp til innhold

Flytter grensene om nasjonalparken sier nei til sprenging

Ingen kan hindre sprenging på havbunnen i Ytre Hvaler Nasjonalpark. Om styret ikke gir dispensasjon fra vernet, vil grensene for parken flyttes av staten.

Ny marin nasjonalpark åpner på Hvaler

Kystverket får sprenge havbunnen i nasjonalparken

Foto: Loo, Lars-Ove / Scanpix

– Det er veldig alvorlig. Det er store områder med store undervannsskjær som skal sprenges. Det vil gi sjokkbølger for dyrelivet, og vil gi stor slamoppbygning og forurensning i området.

Det sier styremedlem i naturvernforbundet i Østfold, Ola Martin Wergeland Krog.

Kystverket vil sprenge på havbunnen innenfor nasjonalparkgrensen for å utbedre farleden, altså innseilingen, til Borg Havn.

Og de kommer til å få lov, selv om det i vernebestemmelsene heter at «Området er vernet mot [...] graving, utfylling og henleggelse av masse, uttak av masser, mudring og dumping av masser, sprenging og boring.»

– Ville ikke fått lov i dag

Borg havn, Fredrikstad

Fordi planene allerede var lagt da nasjonalparken ble opprettet, kan Kystverket sprenge i parken for å forbedre farleden til Borg Havn

Foto: Rainer Prang / NRK

Men i foredraget, vedlegget til den kongelige resolusjonen som opprettet parken, er det lagt inn et unntak. Vernet gjelder ikke for tiltak som skal bedre farleden inn til Borg Havn.

– Om styret i nasjonalparken ikke vedtar å gi dispensasjon til sprengning, vil utfallet sannsynligvis være at departementet, eller Kongen i statsråd, flytter grensene for parken, opplyser spesialrådgiver i Nasjonalparkseksjonen i Miljødirektoratet, Morten Ingebrigtsen Wedege.

Naturvernforbundet frykter for korallrev og gyteplasser om mener inngrepene aldri ville bli godtatt om de ble foreslått i dag.

– Hadde Borg Havn kommet senere på banen hadde det aldri blitt gitt tillatelse til å sprenge i nasjonalparken. Men de får gjøre dette fordi det er gamle avtaler fra før parken ble opprettet, sier Wergeland Krog.