NRK Meny
Normal

Flytter grensene om nasjonalparken sier nei til sprenging

Ingen kan hindre sprenging på havbunnen i Ytre Hvaler Nasjonalpark. Om styret ikke gir dispensasjon fra vernet, vil grensene for parken flyttes av staten.

Ny marin nasjonalpark åpner på Hvaler

Kystverket får sprenge havbunnen i nasjonalparken

Foto: Loo, Lars-Ove / Scanpix

– Det er veldig alvorlig. Det er store områder med store undervannsskjær som skal sprenges. Det vil gi sjokkbølger for dyrelivet, og vil gi stor slamoppbygning og forurensning i området.

Det sier styremedlem i naturvernforbundet i Østfold, Ola Martin Wergeland Krog.

Kystverket vil sprenge på havbunnen innenfor nasjonalparkgrensen for å utbedre farleden, altså innseilingen, til Borg Havn.

Og de kommer til å få lov, selv om det i vernebestemmelsene heter at «Området er vernet mot [...] graving, utfylling og henleggelse av masse, uttak av masser, mudring og dumping av masser, sprenging og boring.»

– Ville ikke fått lov i dag

Borg havn, Fredrikstad

Fordi planene allerede var lagt da nasjonalparken ble opprettet, kan Kystverket sprenge i parken for å forbedre farleden til Borg Havn

Foto: Rainer Prang / NRK

Men i foredraget, vedlegget til den kongelige resolusjonen som opprettet parken, er det lagt inn et unntak. Vernet gjelder ikke for tiltak som skal bedre farleden inn til Borg Havn.

– Om styret i nasjonalparken ikke vedtar å gi dispensasjon til sprengning, vil utfallet sannsynligvis være at departementet, eller Kongen i statsråd, flytter grensene for parken, opplyser spesialrådgiver i Nasjonalparkseksjonen i Miljødirektoratet, Morten Ingebrigtsen Wedege.

Naturvernforbundet frykter for korallrev og gyteplasser om mener inngrepene aldri ville bli godtatt om de ble foreslått i dag.

– Hadde Borg Havn kommet senere på banen hadde det aldri blitt gitt tillatelse til å sprenge i nasjonalparken. Men de får gjøre dette fordi det er gamle avtaler fra før parken ble opprettet, sier Wergeland Krog.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skolebuss skled av veien

    En skolebuss har kjørt av veien sør for Torsnes kirke, melder politiet. Det er svært glatt på stedet. Nødetatene er på vei ut.

  • Mulig hvileår for Mads Østberg

    Mads Østberg vurderer å ta neste år i WRC2-klassen, i stedet for å delta i rally-VM. Det melder Motorsport News. Østberg sier at han undervurderte kostnadene ved å delta i VM. – Alle muligheter er åpne, sier Østberg, Det eneste jeg vet nå er at jeg ikke kjører i åpningsrunden i Monte Carlo i januar.

    Mads Østberg
    Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein