Hopp til innhold

Influensa kan være flåttbitt

Hodepine, feber og verk i musklene? Svenske forskere advarer nå mot det de kaller flått-feber.

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / SCANPIX

Sykdommen, som tidligere rammet hund, katt og hest, opptrer også hos mennesker.

Dyresykdom

Det du kanskje tror er vanlig sommerinfluensa kan nemlig være forårsaket av skogsflåtten. Sykdommen svenske forskere refererer til er ikke den lumske Lyme borreliose, eller borrelia, som har økt i rekordfart siden i fjor.

De snakker om den bakterielle sykdommen ehrlichiose, som i lang tid har vært kjent som en dyresykdom. Nå omtales den som Anaplasma phagocytophilom.

Den influensa-lignende sykdommen kan være svært farlig fordi den kan forårsake lungebetennelse, nyresvikt og gi nevrologiske symptomer.

- Sannsynlighet til stede

I Norge er forskere godt kjent med sykdommen, men anser den som foreløpig lite truende.

- Den har vært lite omtalt i media, men det stemmer at den kan gi influensasymptomer. Sannsynligheten for at det er Anaplasma phagocytophilom er til stede, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør på avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Sykdommen ble påvist for første gang i Norge i 1998 og smitter ved flåttbitt når spyttet kommer inn under huden. Sykdommen smitter ikke fra person til person.

Samsvar

Ifølge Ottosen er det foreløpig snakk om en marginal sykdom, men at den kan sees i samsvar med den mer kjente borreliose.

- Undersøkelser i Telemark har vist at ti prosent av pasienter med borreliose hadde antistoffer mot Anaplasma phagocytophilom. Sykdommen avekkes ved antistoffpåvisning, forklarer Ottosen.

Ifølge svenske forskere kan så mange som 60 prosent ha hatt sykdommen uten å vite om det. Og i Sverige har så mange som en av åtte hatt "flått-feber".

Forebyggende tiltak

Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales det å dekke til bar hud.

Ifølge Ottosen kan flåttbitt forebygges.

- Etter ferdsel i områder med mye flått bør man om kvelden inspisere huden, spesielt hos barn. Det kan også anbefales å dusje dersom dette er mulig. Likeledes bør man undersøke tøyet, også vrangen, slik at evt. flått ikke skal få mulighet for å feste seg på huden ved senere påkledning.