NRK Meny
Normal

Hvert spark skal telles

En ny studie om fosteraktivitet skal gi bedre kunnskap om barnets helsetilstand i magen.

Foster
Foto: NRK

Det er Folkehelseinstituttet og Sykehuset Østfold (SØ) som står bak kartleggingen.

Allerede har over 300 vordende mødre meldt seg frivillige til å delta i prosjektet, som har som mål å bedre kunnskapen om fosteraktivitet og barnets helse i magen.

Fag- og forskningsjordmor ved SØ, Stine Bernitz, sier at det å telle antall spark er veldig viktig.

– Barnets bevegelser i magen kan rett og slett si oss noe om hvordan barnet her det, forteller Bernitz til NRK.

Vet lite

Folkehelseinstituttet gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i 2005 og da var konklusjonen at man har utilstrekkelig med data rundt fosteraktiviteten.

Gjennom den nye studien skal informasjonen samles inn, slik at man kan gi bedre råd til mødre om det som skjer i magen.

– De fleste kvinnene vi snakker med er veldig positive. Vi har rekruttert enda flere deltagere enn vi håpet på, så interessen er stor. Dette er noe kvinner vil være med på, slår Bernitz fast.

Blir tryggere

Julie Anett Johansen fra Rolvsøy har termin i desember. Hun har nå telt spark i fem uker og hun lovpriser prosjektet hun har blitt med på.

– Det er kjempeviktig. Sykehuset får informasjonen de trenger og jeg får mer kunnskap og trygghet. Jeg er mye mer bevisst på sparkene under dette svangerskapet enn forrige gang, sier Johansen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt etter utforkjøring

    En bilfører er politianmeldt etter at hun kjørte av veien ved E18 ved Lundeby i Eidsberg tidligere i dag. Det melder Smaalenenes Avis. Kvinnen erkjente samtidig straffskyld for uaktsom kjøring. Ingen personer kom til skade i ulykken.

  • Bilbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brannvesen har rykket ut til Torpåsveien i Eidsberg etter meldinger om brann i en bil. Det skal ikke være fare for spredning og brannvesenet er i gang med slukking. Politiet er i kontakt med bileier.