NRK Meny
Normal

Hvaler samler inn engangsgrilller

Forlatte engangsgriller på populære badestrender og friluftsområder i nasjonalparken på Hvaler fikk kreative kommuneansatte til å lage returordning for engangsgriller.

Et grått oljefat med påmalt gult merket engangsgrill står ved siden av en trønn firkantet søppeldu
Foto: Anne Ognedal / NRK

Servicekontoret kontaktet firmaet Greif i Fredrikstad som blant annet produserer stålfat. De bestemte seg for å gi bort fat til kommunen.

. - Vi synes det var et bra initiativ. Jeg har selv brukt fellesarealer i kommunen jeg bor i og på Hvaler, og har sett meg lei på engangsgriller som ligger igjen eller blir kastet i grønne plastdunker , det er brannfarlig, sier Torgeir Hjertaker, fabrikksjef ved Greif i Fredrikstad.

Kommunens egen folk har sørget for å forvandle oljefat til søppeldunker for engangsgriller som er plassert ut på 14 steder . Et av dem er langs veien nær det populære friområdet Kuvauen på Vesterøy.

Ubrukt engangsgrill

-Det er en bra ting, sier Ole Martin Haug som har vært på fisketur. Det ble ingen fisk så engangsgrillen ligger ubrukt i posen hans.

Haug er redd for at mange ikke gidder å bære med seg brukte engangsgriller fra stranda og noen hundre meter opp til dunken. Kameraten viser fram en pose med litt søppel.

- En må ta med søpla hjem , det er viktig.

Elisabeth Oehninger Storvoll

Elisabeth Oehninger Storvoll synes dunker for engangsgriller er et bra initiativ, men hun griller vanligvis hjemme.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Eliasbeth Oehninger Storvoll har ikke lagt merke til den nye speisiallaga dunken for engangsgriller, men hun synes det høres lurt ut.

- Men vi griller mest hjemme.

Blandet søppel

I dunken langs veien er det også kastet annet søppel, selv om det finnes egne beholdere for blandet avfall. På parkeringsplassen ved Guttormsvauen er det kun aluminium som er synlig i åpningen.

Egil Stenberg og Hilde Pettersen forteller at tidligere år har de ofte sett engangsgriller ligget lsengt ved en fast grill som finnes i Kuvauen.

- Men i dag så vi ingen, men det er første gang vi er her i år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterslukking i Sarpsborg

    Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

  • Overproduksjon av svinekjøtt

    Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.