Hundepensjonater allerede stappfulle

Vil du ha «Fido» på kennel i sommer? Da er du lovlig sent ute. Hundepensjonater over hele landet er allerede fullbooket i fellesferien.

Lone Gudim driver hundepensjonat

STRAKS FULLBOOKET: Lone Gudim driver Fredrikstad hundepensjonat. Der har de hunder hele året, og sommerferien er så godt som fullbooket.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Hos oss er det stappfullt fra Sankthans til august, forteller Merethe Hjortland.

Hun driver Hjortland Hundesportsenter like utenfor Bergen sentrum. De har til enhver tid plass til rundt 30 hunder. Hver eneste dag ringer hundeeiere og lurer på om de har ledige plasser i sommer. Men de er altfor sent ute.

– Vi ble fullbooket i løpet av februar. Ukene i fellesferien er alltid de som går først, forklarer Hjortland.

Hos Åsheim dyrepensjonat i Trondheim har de kun ledige plasser på enkelte dager i ferien.

– De fleste vil jo ha hundene her en uke eller to. Skal man ha plass de mest populære ukene om sommeren bør man reservere før påske, sier eier Kjell Sørum.

Hunder leker

PÅ FERIE: Hundene Junior og Princess leker i hundegården på ferie hos Fredrikstad hundepensjonat.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Vær rask om du skal ha plass

Også i Østfold kan det være vanskelig å få plass på hundepensjonat i juni og juli.

– Folk er lovlig sent ute om de ringe for å bestille plass nå. Vi har ikke mange plassene igjen i juli, sier Lone Gudim, eier av Fredrikstad hundepensjonat.

I området rundt hovedstaden er det fremdeles muligheter for å sikre de firbeinte et sted å være når du drar på ferie, men du bør være rask.

– Her forsvinner plassene fort mellom påske og 17. mai. Etter 17. mai er det nesten håpløst, sier Henny Lidal. Hun er daglig leder ved Airpet Hotel like ved Gardermoen.

Hunde leker

LEKER: Princess og Tassen bor en periode på hundepensjonat i Fredrikstad mens eierne er på ferie.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Det kan dukke opp noen få plasser i sommer hvis det kommer noen avbestillinger, men du gambler hvis du satser på det og skal reise langt, fortsetter hun.

Også nord i landet merker de at folk er i full gang med å planlegge ferien.

– Det er mange som ringer nå om dagen. Vi pleier å få fulle lister i løpet av mai, sier Anne Majs, som driver Hundepensjonat i Tromsø.

Husk dette før du drar på ferie

Er ferieturen for de tobeinte allerede bestilt, bør du huske på dette før du levere fra deg hunden, eller tar den med:

  • De aller fleste hundepensjonater krever at hunden er vaksinert det siste året.
  • Skal hunden bli igjen hjemme må du finne en ansvarlig person over 16 år til å passe den. Det er ifølge Mattilsynet ikke greit at en hund er alene hjemme i flere dager. Det holder ikke at noen bare stikker innom for å mate og lufte den.
  • Skal du bare en svipptur rett over grensa til Sverige? 1. januar i fjor skjerpet Mattilsynet kravet til behandling mot den fryktede sykdommen revens dvergbendelorm. Det er krav om vaksinering, behandling og pass når du tar med hunden til utlandet.