NRK Meny
Normal

Holder fokus på samholdet

– 22/7-markeringen i Fredrikstad i år er viktig for å få vist at vi fortsatt er sterke sammen, sa AUF-lederen under dagens markering.

22 juli 2014 Fredrikstad

Den tredje årsmarkeringen for 22/7-ofrene ble holdt i Fredrikstad og flere andre østfoldbyer i formiddag.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi har nok en litt enklere markering i dag, sa varaordfører Kari Agerup (A), etter at kranser var lagt ned og «Til Ungdommen» var sunget til ende.

– Vi skal ikke «dyrke» dette, men vi må markere, og vi må ikke glemme.

Må hedres og minnes

Ved markeringen i Halden var blant annet Ap-leder Wenche Olsen til stede, sammen med AUF-leder Sandra Marie Bøe Myrvang.

Wenche Olsen mener det både er sørgelig og fint å markere ofrene på tredje året.

– Det er fint. Selvfølgelig er det sorgfullt og vondt også.

Sandra Marie Bøe Myrvang

Markeringen er viktig, fordi det de kjempet for hver dag er friheten for mennesker, og at vi alle er like, sier AUF-leder Sandra Marie Bøe Myrvang i Halden.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Men det fint å kunne hedre de som ble drept og skadet, og minnes de verdiene de sto for. Vi har sett den siste tiden at det er veldig viktig å minnes hvorfor gjerningsmannen gjorde det han gjorde, og det hatet han hadde.

Fortsatt viktig å markere

– Men ikke minst er det viktig å minnes de seks fantastiske ungdommene fra Østfold, og hedre det de sto for. De er dypt savnet, sier Olsen.

AUF-lederen mener markeringene fortsatt er svært viktige.

– Av den grunn at det de kjempet for hver dag er friheten for mennesker, og at vi alle er like, sier Bøe Myrvang.

– At de ble frarøvet livene sine på den måten, det er helt grusomt at det kan skje i slikt et angrep, ikke bare på AUF, Arbeiderpartiet og regjeringen den dagen.

Orket ikke til Utøya i dag

AUF-lederen var ikke på Utøya selv under angrepet, og sliter enda med hva hun føler om angrepet for tre år siden. Det tok ett og et halvt år før hun klarte å vie seg til politikken igjen etter terrorangrepet.

Wenche Olsen 22/7-markering

- Vi har sett den siste tiden at det er veldig viktig å minnes hvorfor gjerningsmannen gjorde det han gjorde, og det hatet han hadde, sier Ap-leder Wenche Olsen i Halden.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– I et øyeblikk tenker jeg det var veldig godt at jeg ikke var der. Men det har også vært tøft å tenke på at jeg var blant de heldige som var hjemme, mens de andre løp for livene sine der ute og ble drept. Jeg skulle vært der, og var et mål for drapsmannen.

Flere har reist til Utøya i dag for å markere, men det orker ikke lederen i Halden AUF.

– Jeg syns det er fint at de reiser ut der, de som orker og har behov for det. Jeg har vært der mange ganger i ettertid, men det blir for tøft for meg å dra ut dit på en dato som denne, sier Sandra Marie Bøe Myrvang

Agerup vil konfrontere ekstremismen

Varaordføreren i Fredrikstad snakket også om hvor viktig det etter hennes mening er å konfrontere antidemokratiske og ekstreme meninger – også ytringer det er lov å komme med i Norge.

Antonsen Agerup nært

Å konfrontere ekstreme holdninger og hat er også en del av ytringsfriheten, minnet Fredrikstads varaordfører Kari Agerup (th) under dagens minnemarkering. Det er viktig å fortsatt holde fokus på samholdet, sa Fredrikstad AUFs leder Therese Winther Antonsen (tv).

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi må ta vare på ytringsfriheten, men vi må sørge for at vi sier stopp når hat og rasisme får overtaket. Da må vi gi beskjed, slik at ikke dette får gi grobunn til nye angrep.

Tre lange og korte år

Therese Winther Antonsen fra AUF snakket for ungdomsorganisasjonen som ble angrepet på Utøya for tre år siden.

– Dette er tre år som har gått fort, men samtidig veldig sakte, sa Antonsen blant annet, før også hun la ned blomster ved minnestatuen for Utøya-ofrene fra Østfold.

To av de seks østfoldingene som ble drept på Utøya kom fra Fredrikstad. Totalt omkom sju fra fylket under terrorangrepene.

På den tredje årsmarkeringen for terroren er det viktig å fortsette fokuset på samholdet, sier Winther Antonsen.

– Vi må vise at vi står like sterke sammen nå som i dagene etter angrepet. Og vi å ta vare på dem som tok skade på den dagen.

Tre år er jo lang tid, men i forbindelse med 22/7 så kan jeg huske nøyaktig hva jeg gjorde den dagen det skjedde. Jeg tror ikke det vil bli noe lettere gjennom årene, men vi må bare jobbe sammen og vise at vi ikke lar oss svekke av det som skjedde.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.