NRK Meny
Normal

Her er de mest effektive i verden

Likevel har regjeringen bestemt at flere av arbeidsoppgavene til tollvesenet skal overføres til skatteetaten.

Tollvesenet på Svinesund

Tollvesenet i Norge er kåret til den mest effektive i verden.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Tollvesenet i Norge ligger på topp i Verdensbankens logistikkrangering for 2014, skriver Ukeavisen Ledelse. Det vil si at de er det mest effektive i verden innenfor tollklarering.

– Jeg er svært glad for det gode resultatet i kategorien tollogistikk. Vi skåret veldig godt også i 2010 da vi ble nummer seks, men nå har vi tatt steget helt til topps sier Bjørn Røse, som er toll- og avgiftsdirektør, til avisa.

Han mener grunnen til tollvesenets effektivitet blant annet kommer av at de tar seg av oppgaver på vegne av blant annet Statistisk sentralbyrå, Mattilsynet og Statens legemiddelverk. Dermed trenger bare næringsliv som krysser grensa å forholde seg til dem.

Overfører oppgaver til skatteetaten

Siv Jensen og tolldirektøren i samtale

Siv Jensen besøkte tollstasjonen på Svinesund sammen med toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i mars. De har stor tro på at endringene kan gi en mer effektiv grensekontroll.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Likevel er det planer om å legge om oppgavene til tollen. I mars ga finansminister Siv Jensen de ansatte beskjed om at de får nye arbeidsoppgaver de neste årene.

Kontrollen med merverdiavgift og særavgifter på alt fra sukker til tobakk skal flyttes fra tollvesenet til Skatteetaten. Dermed samles ansvaret for skatt og avgift i én etat, mens tollerne etter planen skal få mer tid og rom til å styrke grensekontrollen.

– Dette handler om økt grensekontroll for å styrke tryggheten til norske innbyggere, sa finansministeren til NRK i mars.

NHO skeptiske

Tom Rune Nilsen i NHO Logistikk og Transport sier til Ukeavisen Ledelse at de er skeptiske til endringene.

– De har jobbet veldig riktig helt siden begynnelsen av 70-tallet til i dag med å utvikle et system som gjør at 99 prosent av vareførselen aldri merker at den fortolles i det hele tatt. Det er så smidig at det nesten er uten sidestykke i verden.

Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet mener likevel at tollvesenet kommer til å bli styrket, og sier til avisa at målet er å gjøre etaten minst like effektiv som den er i dag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.