Hopp til innhold

Futen lover å ikke tulle med tollen

Skatteetaten tar over flere av tollernes kontorjobber, men bedyrer at det ikke betyr at tollerne må skifte arbeidssted.

Hans Christian Holte

Skattedirektøren tror det ikke blir store endringer for toll-ansatte når skatteetaten tar over avgiftsberegningene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I forbindelse med finansminister Siv Jensens besøk på Svinesund tollsted i går, ble det gjort kjent at skatteetaten i løpet av 2015 skal ta over tollvesenets arbeid med å kontrollere moms og andre særavgifter.

Regjeringens mål er å gi tollerne større fullmakter og bedre tid til ren grensekontroll. Men endringene har ført til bekymring for hva som skjer med tollernes arbeidsdag, sier Jon Søberg i Øst-Norge tollerforening.

– Effekten er først og fremst veldig mye usikkerhet. Hvor skal man jobbe, og hva skal man jobbe med? Får man en jobb på et tjenestested innenfor rimelig pendleravstand?

Lite endring, tror skattedirektøren

Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er lite trolig at tollere må flytte på seg for fortsatt å ha jobb i etaten.

– Jeg tror det i liten grad vil være snakk om geografisk flytting av folk. Her er toll- og skatteetatene til stede i de samme byene og stedene, når det gjelder disse oppgavene. Jeg tror det først og fremst vil være snakk om å bytte organisasjon, og ikke å bytte arbeidssted.

Positivt, men starter i feil ende

Blant fylkets stortingspolitikere synes det å være et bredt politisk flertall for endringene.

– Det er jo positivt, sier Irene Johansen (Ap).

- Målet er om å få en mer effektiv ressursbruk og styrket grensekontroll er bra. Vi har i Østfold etterlyst det.

Men hun mener også at situasjonen blir snudd på hodet av den nye regjeringen.

– Siv Jensen begynner i feil ende ved å ta beslutningen først, for så å be ansatte og etatene blir enige om gjennomføringen. De får altså ikke påvirke beslutningen. Det tror jeg er uklokt, legger Johansen til.

Koalisjonsstøtte

– Vi trenger å rendyrke tollvesenet og skatteetaten, sier Line Henriette Hjemdal fra Kristelig Folkeparti.

– Det syns jeg er veldig gledelig, sier Frp's Erlend Wiborg.

– Hvis det er slik at Arbeiderpartiet, KrF og andre partier støtter dette, så tyder det på et bredt stortingsflertall for dette.

Blandede følelser

– Dette er helt klart en blandet nyhet for oss som jobber med grensekontroll, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregionen. Vi er lovet en økning, men for dem som driver med økonomisk kontroll så er dette noe uklart.

Wenche Fredriksen i studio

Svinesund trenger helt klart en styrket grensekontroll, sier Wenche Fredriksen. Men det er uklart hvilke konsekvenser endringene har for avgiftskontrollen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er sagt at man skal slippe å flytte til en annen by. Vi håper at det blir slik, sier Fredriksen.

– Vi trenger helt klart ressurser på grensen. Svinesund er landet største grenseovergang med et snitt på 10.000 personbiler og 1300 vogntog i døgnet. Tilstedeværelsen vår der er utrolig viktig. Der ønsker vi oss helt klart flere ressurser så vi kan stanse mer organisert smugling og narkotika på grensen.

Fikser noe som ikke trenger fiksing

Det er vel og bra, svarer Søberg, men han er i utgangspunktet i tvil om dette er noe som egentlig bør gjøres.

– Jeg er fornøyd med at de vil minimere personalmessige konsekvenser. Men her føler vi at det blir gjort unødvendige endringer som kommer til å koste penger, for å endre på ting som det ikke er nødvendig å endre på, svarer Søberg.