NRK Meny
Normal

Handler mer alkohol i Sverige

Grensehandelen på Systembolaget økte med over 11 prosent første kvartal i år, sammenliknet med samme periode i 2006.

Vinflasker
Foto: Rainer Prang / NRK

- Veksten var sterkest på vin og øl hvor nordmenns kjøp i Sverige økte med 14 % i årets tre første måneder, sier  sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF). 

Totalt har nordmenn i år handlet 179.000 liter brennevin, 1 million liter vin og 1,3 millioner liter øl på Systembolaget.

Avgifter, kvoter og kronekurs

– Nye vinkvoter, store avgiftsforskjeller og en sterk norsk krone gjør at nordmenn handler alkohol i Sverige som aldri før, sier Ingunn Jordheim i en pressemelding.

Systembolagets egne tall viser at handelen i Systembolagets grensutsalg økte med 23 prosent i mars, sammenliknet med salget i mars 2006. 

- Veksten er svært sterk, og kan ikke forklares med
påsken, som i år startet først i april. Den sterke veksten
kan også bare delvis forklares med sterkere norsk krone, heter det i pressemeldingen fra VBF, som peker på at kronekursen var enda lavere i februar i fjor enn i år.

Strömstad og Charlottenberg på topp 

Grensehandelen øker mest på de store handlestedene Strömstad og Charlottenberg. I Strömstad har Systembolaget to utsalg, som ligger blant de mestselgende i Sverige.

- Nok en gang øker øl og vin mest. Det var ikke flere handledager i mars i år enn i fjor, men det var en flere lørdager i år, og en færre ukedager. Dette kan derimot ikke forklare en økning på hele 23 prosent, da antall lørdager sjelden gir store utslag i handelen, sier Jordheim.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: