NRK Meny
Normal

Hamen har forlatt Halden havn

Skipet skal slepes til Hirtshals i Danmark, ifølge Eva-Mari Löfqvist i Transportstyrelsen. SE VIDEO!

Hamen slepes vekk fra Halden

Hamen forlater Halden havn

Det norskeide fartøyet MS Hamen har i en årrekke ligget på svensk side av Iddefjorden, til stor irritasjon for både naboer og Strömstad kommune.

Torsdag ettermiddag startet slepet av skipet mot Halden havn. Rundt klokka 22:00 torsdag kveld var skipet på plass i havnebassenget i Halden
.

Planen har hele tiden vært at Hamen skal slepes til Hirtshals i Danmark, ifølge Eva-Mari Löfqvist i Transportstyrelsen. Nå er skipet på vei vekk fra Halden havn, forteller NRKs reporter på stedet.

 • SE VIDEO FRA FERDEN:
  MS Hamen på vei mot Danmark. Videosnutt.

  Hamen på vei mot Danmark

Har gitt tillatelse til sleping

Norske sjøfartsmyndigheter har nå gitt tillatelse til sleping av Hamen i norsk farvann. Det opplyser kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Steinar Haugberg, til NRK.

De hadde imidlertid ikke gitt tillatelse til sleping av fartøyet i norsk farvann torsdag kveld, da Hamen la til ved Halden havn. Om det eventuelt får noen konsekvenser vil Sjøfartsdirektoratet nå se nærmere på.

Ville ikke ha Hamen til Halden

Havnesjefen i Halden, Håvard Tafjord, var ikke spesielt glad for at Hamen var på vei til Halden i går kveld.

– Vi har aldri ønsket å få Hamen inn til Halden havn og har jobbet for at det ikke skal skje, sa Tafjord.

Hamen er 242 fot lang, 36 fot bred, 14 fot dyp og veier rundt 2 000 tonn. Svenske myndigheter har lenge ment at Hamen er en miljørisiko.

NRK.no oppdaterer saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Mindre personskade etter ulykke

  Politiet opplyser at en person har blitt lettere skadet etter trafikkulykken på E6. To biler var involvert i ulykken, som skjedde i nordgående løp ved Høk i Sarpsborg.

 • Trafikkulykke på E6

  Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke på E6 mellom Sarpsborg og Halden. Ulykken har skjedd i nordgående felt og brannvesenet fra begge byene har rykket ut, skriver Alarmsentral Brann Øst på Twitter.