NRK Meny
Normal

Halden-drapet: Kripos har DNA-bevis

Under andre dag av rettsaken mot 45-åringen fra Halden, som er tiltalt for å ha drept og tent på sin eks-kone, redegjorde Kripos for bevis.

Halden tingrett
Foto: Rainer Prang / NRK

Torsdag forklarte etterforskere fra Kripos og rettsmedisinsk ekspertise seg i Halden tingrett i saken mot 45-åringen, som er tiltalt for drap og likskjending.

Politioverbetjent Håvard Arntzen fra Kripos gikk igjennom funn fra åstedet for drapet 27. april i fjor.

 

Kvinne drept i Halden
Foto: Nils Harald Ånstad / Scanpix

Har DNA og glasspartikler

DNA-bevis og glasspartikler på et par joggesko var sentralt, da etterforskere fra Kripos forklarte seg i Halden tingrett.

Håvard Arntzen fortalte retten torsdag at åstedsgranskerne fant fyrstikker både utenfor og innenfor inngangsdøren i Valhall 18.

Det ble også gjort funn av en plastkanne. Denne inneholdt cirka to liter bensin.

Arntzen trakk spesielt frem at det ble funnet DNA fra tiltalte og at joggeskoene ble funnet i søppelrommet i leilighetskomplekset tiltalte flyttet til rett før drapet.

Kripos-etterforskerne fant disse skoene ved 15-tiden dagen etter drapet, 28. april.

Den ene vindusruten i inngangsdøren i huset i Valhallveien ble knust drapsnatten, og Kripos mener glassfragmentene på skoene med all sannsynlighet stammer fra samme produksjonsserie som glasset i inngangsdøren i Valhall 18.

Kripos har gjennomført undersøkelser av glassfragmentene i Nederland, i tillegg til egne tester.

Store skader

Kripos har konkludert med at den avdøde, Fateme Ibrahimian, etter all sannsynlighet var død før brannen brøt ut i Valhall 18 den skjebnesvangre aprilnatten i fjor.

Dette synspunkt ble senere underbygget av Arne Stray-Pedersen, legen som gjennomførte obduksjonen av den drepte kvinnen, skriver Halden Dagblad.  

Lege Arne Stray-Pedersen fra Rettsmedisinsk Institutt i Oslo viste sterke bilder av avdøde for dommerne, aktoratet, forsvaret, politiet og pressen i Halden tingrett.

Brannen hadde påført avdøde store skader.

- Det ble ikke funnet sotpartikler i luftrøret, og det var mindre enn fem prosent kulloshemoglobin i blodet. Det vil si at døden var inntrådt da brannen startet, sa Stray-Pedersen i tingretten.

Den drepte kvinnen var påført store skader i bakhodet.

- Vi konstaterte minst fire lesjoner i bakhodet. Det tyder på kraftig stump vold, forklarte Stray-Pedersen videre i følge Halden Dagblad. 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Ingrid Willoch er død

  Høyrepolitiker Ingrid Willoch er død. Det skriver Fredriksstad Blad. Willoch satt på Stortinget fra 1981 til 1993, og har vært vareordfører i Fredrikstad

  Ingrid Willoch var gift med Georg Apenes som døde i fjor.

  Ingrid Willoch
  Foto: Anne Ognedal / NRK
 • Østfoldbanen minst populær i Norge

  Pendlertogene fra Oslo til Ski, Moss og Mysen er de minst populære toglinjene i landet, viser en ny kundeundersøkelse NSB har gjort. Aftenposten skriver at de tre linjene på Østfoldbanen fikk desidert lavest poengsum.

  Kaos på Østfoldbanen
  Foto: Stephan Reis