Hopp til innhold

Golfregnskapet ser rødt

Norges Golfforbund får færre og færre medlemmer, og det merkes på flere av klubbene.

Golf

Flere golfbaner sliter med at færre spiller golf.

Foto: Michael Conroy / Scanpix/AP

– Hvis du går inn på regnskapet vårt, så er det jo til å grine av.

Det forteller Peder Mørk. Han er daglig leder i Mørk Golfklubb rett ved Spydeberg.

Nå ser han mørkt på golftilværelsen, for med tre baner er det nok av plass å boltre seg på for spillerne. Men det er rett og slett ikke nok folk.

– Det skal selvfølgelig mer til for å ta knekken på oss, men jeg anbefaler ingen å begynne å drifte golfbaner akkurat nå. For oss som er i bransjen er det ikke big business om dagen.

2010: Flere svinger kølla

2014: Flykter fra golfklubbene

Mellom klinten og hveten

Peder Mørk, eier Mørk Golf

Peder Mørk merker den nye hverdagen godt på regnskapet.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Ifølge tall hentet fra Norges Golfforbunds årsrapporter har medlemsmassen siden toppåret i 2009 sunket med nesten 20 prosent frem til 2013. I den samme perioden har det derimot ikke blitt noen færre golfbaner. Dette er statistikk som betyr mye for klubber som Mørk.

– Tradisjonelt sett skal driften i prinsippet betales av medlemmer, mens investeringer skal betales av gjestespillere som betaler greenfee. Men for oss i Østfold havner vi mellom klinten og hveten.

For flere velger å melde seg inn som fjernmedlemmer i mindre klubber, og da blir driftsgrunnlaget for Mørk borte. Mange drar til Sverige for å spille, hvor det er billigere, og da mistes inntektene fra gjestespillerne.

Mørk har tidligere vært ute i media og advart mot flere baner i distriktet, og nå mener han det er overfylt.

– Er det for mange golfklubber i Norge nå?

– Ja, det er nok det. Det blir færre medlemmer per klubb og de som spiller, de spiller mindre.

Mange golfanlegg sliter med sviktende besøk og dårlig økonomi. Men på Nes Verk i Tvedestrand har de snudd trenden. Økende medlemstall og pluss i boka skyldes blant annet sommergjester fra østlandet.

Ikke alle golfbaner sliter like mye som Hvaler og Mørk. I Arendal og Omegn golfklubb er de heldige med beliggenheten og klarer seg etter forholdene fortsatt godt.

Jobber gratis

Også lenger syd i fylket, på Hvaler, merker de godt at interessen er dalende. Knut Ramberg, daglig leder i Hvaler Golfklubb, jobber fullt på banen uten å ta ut lønn.

– Så vi sparer i hvert fall banen for den utgiften. Fortsetter denne trenden sliter vi økonomisk, og investorene har tapt penger mange år på rad nå.

Juli har vært veldig bra for klubben, hovedsakelig på grunn av vind på sjøen som trekker folk på banen. Men månedene før har vært katastrofale. Også Ramberg skylder blant annet på mengden klubber.

– Det er for mange golfbaner. Rett og slett.

LES OGSÅ:

Motepreg

Gunnar Breivik

Professor emeritus Gunnar Breivik mener mote og trender kan ha en del å si.

Foto: Norges idrettshøgskole

Populariteten til forskjellige idretter går gjerne i bølgedaler, kan professor emeritus ved Idrettshøgskolen, Gunnar Breivik fortelle.

– Og spesielt når det kommer til golf, fordi man er nødt til å melde seg inn i en klubb for å spille, kan tallet over aktive medlemmer ha løyet noe. Man trenger jo for eksempel ikke å være medlem i langrennsklubb for å stå, men det må man altså for å spille golf.

Han tror golf har havnet i samme kategori som sykkelbølgen og joggebølgen.

– Det starter gjerne med at noen ønsker å skille seg ut ved å velge nye sporter, også følger andre etter av samme grunn. Man vil være først ute. Når alle dermed gjør det samme mister nok sporten noe av appellen hos mange.