NRK Meny
Normal

Ga opp mislykket skoleprosjekt

Skolene i Halden får tilbake rektor og inspektør, etter et mislykket forsøk på å samle flere skoler under felles ledelse.

Skuletavle
Foto: NRK

I 2005 ble alle rektorene i Halden-skolen sagt opp og de ti barneskolene fordelt under tre forskjellige områderektorer.

De tre ungdomsskolene fikk også felles rektor. Skolene mistet også inspektøren, og skulle heretter ledes av en avdelingsleder.

Nå slår kommunen retrett.

Per Kristian Dahl (Ap) , ordfører i Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

- Feilslått fra starten av

Skoleansatte i Halden har hele tiden ment at omorganiseringen av kommunen i 2005 høst var feilslått.

I en undersøkelse gjort av Østfoldforskning, som  ble presentert i april i 2006, svarte over 300 av de rundt 500 ansatte, at de hadde et entydig negativt inntrykk av arbeidsforholdene etter omorganiseringen.

Leder i Utdanningsforbundet i Halden kommune, Ellen Stigum, sa i fjor til NRK at lærerne krevde en snuoperasjon fra politikerne for det de mente var en skakkjørt omorganisering.  

- Omorganiseringen av skolen har ikke fungert, det har vi ment hele tiden. Nå er vi veldig fornøyd med at Haldens politikere har bestemt seg for å snu i denne saken, sier Asle Milde, nestleder i Utdanningsforbundet Halden, til Aftenposten.

Mye støy ga retrett

Etter ett år med sterk misnøye og uro i skolene, ble politikere fra Arbeiderpartiet og Høyre enige om å reversere hele omorganiseringen.

- All støyen har vist at omorganiseringen ikke var vellykket. For oss er det viktigste at elevene får en god skolehverdag og da må skolen ha fornøyde ansatte, sier ordfører Per Kristian Dahl (Ap) til Aftenposten.

Skolene og de fem kommunale barnehagene ble organisert på samme måte, alt etter råd fra konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers (PWC).

PWC har i ettertid selv konkludert med at omorganiseringen «ikke har utløst den ønskede motivasjon og endringskraft».

Selskapet har heller ikke kunnet påvise at Halden kommune har spart mer enn 1,43 stillinger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

    Bengt-Eigil Ruud gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokken 22.55

  • Barnehagene gikk 12 mill i minus

    Barnehageetaten i Fredrikstad hadde i fjor et underskudd på 11,9 millioner kroner. Det melder Fredriksstad Blad. Avisen skriver at underskuddet kunne vært enda større, men etaten fikk tilført 5,4 millioner kroner fra andre virksomheter i seksjonen.