Normal

Fullsatt demokrati-møte i Halden

Fredrikshalds teater var fylt til siste benk, da folkemøte om demokrati og ytringsfrihet ble arrangert torsdag kveld.

Torsdag inviterte Johan Spørck Thoresen til folkemøte om lokalpolitikken i Halden.

- Det er som privatperson jeg har tatt dette initiativet etter de mange oppslagene om udemokratiske tilstander i Halden, sa han til et fullsatt Fredrikshalds teater.

I sitt innledningsforedrag presenterte han egne opplevelser fra sitt virke som leder for Halden Kulturråd, og han apellerte til mer åpenhet i Halden kommune fra politikernes side.

- Jeg håper inderlig dette fullsatte møtet er et tydelig signal til politikerne i denne kommunen om at vi er lei av beslutninger i de lukkede rom. Jeg ønsker at kvelden i kveld kan generere en serie av møter mellom befolkningen og politikerne, sa han til rungende applaus fra salen.

Folkemøte om demokrati i Halden

Initiativtaker Johan Spørck Thoresen (t.v.), tidligere HA-redaktør Frode Rekve og Fagforbundets leder, Kirsti Rørmyr, innledet debatten med hvert sitt foredrag.

Foto: Rainer Prang / NRK

Les også:

Mer inkluderende politikere

Spørch Thoresen fortalte om mange henvendelser fra forskjellige folk i Halden, om saker befolkningen var opptatt av.

- Det folk ønsker seg er åpne prosesser, der befolkningen ikke er stilt på sidelinjen, men at de blir spurt og hørt, sa han.

Han understreket at det ikke var enkeltpersoner han var ute etter i politikken, men han var tydelig på at det nåværende politiske flertallet i Halden har et godt stykke vei å gå før de blir oppfattet som inkluderende.

- Jeg vil legge vekt på at vi skal få til en saklig og konstruktiv debatt, sa Spørck Thoresen da møtet startet.

Demokratimøte i Halden

Tidligere Halden Arbeiderblad-redaktør Frode Rekve og Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr hadde sterke historier å fortelle en fullsatt sal.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Harde fronter

Som innledere til debatten hadde Spørck Thoresen fått med seg hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Kirsti Rørmyr, og leder ved Institutt for Journalistikk, Frode Rekve.

- Det er harde fronter i Halden kommune, og dessverre ikke alltid like hyggelig å komme på møter med administrasjonen i kommunen, sa Kirsti Rørmyr.

Hun beskrev et svært anstrengt klima mellom deler av fagforeningene og den administrative ledelsen. Fagforbundet mener de ansattes ytringsfrihet er satt på en hard prøve.

Forbundet har i flere sammenheng måttet ta saker til Arbeidstilsynet, Arbeidsretten eller andre eksterne organ for å vinne frem med helt lovlige krav på vegne av de ansatte, fortalte hun.

- Det er en helt unødvendig måte å arbeide på. Men det er dessverre slik at det er først når vi trekker inn eksterne krefter, eller at saker kommer fram i pressen, at det blir fortgang i sakene og de blir løst, sa hun.

Hun etterlyste et klarere skille mellom politikere og administrasjon i Halden kommune.

Les også:

Folkemøte i Halden

- Det var representanter fra fagbevegelsen og Arbeiderpartiet i Halden som stod bak planene om å sparke meg som redaktør, sa Frode Rekve (t.v.)

Foto: Rainer Prang / NRK

- Menn i skinnjakker

Tidligere redaktør i Halden Arbeiderblad, Frode Rekve, fortalte om sine opplevelser i avisen fra han startet i januar 2007, og frem til han sluttet høsten 2009.

- Det jeg opplevde i Halden i april, mai i fjor er noe jeg aldri kommer til å glemme, fortalte Rekve.

Han beskrev to skinnjakkekledde tillitsvalgte fra Saugbrugs og Halden Arbeiderparti, som en dag i april i fjor satt på kontoret hans og ville sparke ham.

- Det er jo vår plikt i pressen å stille kritiske spørsmål til makthaverne. I Halden har jo Arbeiderpartiet hatt makten i uminnelige tider, sa han.

Rekve redegjorde for forsøket på å få ham sparket og den etterfølgende prosessen, som endte med at styret måtte trekke seg, mens han selv og administrerende direktør, som også ble forsøkt sparket, ble sittende.

Bred debatt

I etterkant av innlederne fulgte en bred debatt, der både opposisjonspolitikere og posisjonspoltikere roste initiativet fra Spørch Thoresen til folkemøtet.

Også en rekke av byens "menige" innbyggere hevet røsten.

Det ble reist massiv kritikk mot dagens prioriteringer fra de tre posisjonspartiene Ap, SV og Krf, og det mange mente var mangelfull åpenhet fra de tre partienes side.

Etterlyser demokrati i Halden

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trøstemål til Sarpsborg 08

    Fire minutter på overtid skårer Kristoffer Zachariassen for gjestene. Ballen stusses bak til bergenseren, som kan stange den i det tomme buret. Det ender 3-1 i Tyrkia.

  • Besiktas punkterer kampen

    I det 82. minutt skårer Jeremain Lens og øker dermed ledelsen til 3.0. Dermed skal det mirakler til for at Sarpsborg skal vinne denne kampen.