NRK Meny
Normal

Fortviler over stengt skytebane

Flere hundre medlemmer i Råde fiske- og jegerforening fortviler fordi de ikke får bruke skytebanen sin i Jerndalen.

Asbjørn Haugdal

Asbjørn Haugdal forstår lite av hvorfor kommunen har stengt skytebanen.

Foto: Tomas Berger/NRK

For tre uker siden ble skytebanen i Råde stengt med øyeblikkelig virkning fordi en nabo klaget over støy.

– Vi har en nabo som ikke er så veldig fornøyd med vår tilstedeværelse, sier leder i Råde fiske- og jegerforening Asbjørn Haugdal.

Naboen mener at skytingen støyer mer enn Klima- og miljødepartementets grense på 65 desibel. Men det har fiske- og jegerforeningen hele tiden bestridt - fordi de ikke skyter mer enn tre dager i uken.

– Myndighetene har satt en grense, og det er den jeg mener vi skal forholde oss til. Da må også alle andre forholde seg til samme grense, mener Haugdal.

Kan ta tre måneder

Råde fiske- og jegerforening har også brukt mye penger på å lage såkalte støysonekart. Men kommunen valgte likevel å stenge skytebanen med øyeblikkelig virkning.

Siv-Thuva Jansson

Siv-Thuva Jansson i Råde kommune sier det kan ta tre måneder å komme til en løsning dersom saken ender hos Fylkesmannen.

Foto: Tomas Berger/NRK

– Det er ikke kommunen som har målt støy, det er naboer som har målt. Også har Råde fiske- og jegerforening selv en støyrapport som vi har lagt til grunn, sier konstituert teknisk sjef Siv-Thuva Jansson i Råde kommune.

Og banen kan bli liggende ubrukt en god stund fremover. For nå skal dokumentene fra begge parter gjennomgås.

– Hvis dette går til Fylkesmannen i Østfold, så anslår de at det tar tre måneders tid, sier Jansson.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med den aktuelle naboen i dag. Asbjørn Haugdal har ingen planer om å gi opp kampen om å få gjenåpnet skytebanen.

– Jeg lever etter en salmevers fra fedrelandssangen hvor det står; «kjemp for alt hva vi har kjært – dø om så det gjelder». Vi har ikke tenkt til å gi oss uten sverdslag, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.