Hopp til innhold

Fortsatt inngrepsfritt område

Gamle damkonstruksjoner endrer ikke avgrensningen av det inngrepsfrie området i Vestfjella i Aremark.

Vestfjella og INON-område

Kartet viser utstrekningen av Østolds største INON-område, som Vestfjella i Aremark inngår i.

Det skriver Fylkesmannen i Østfold i et brev til Aremark kommune.

Både rådmannen og ordføreren i Aremark har trukket utstrekningen av det såkalte INON-området i Vestfjella i tvil fordi det finnes fem opptil hundre år gamle damkonstruksjoner i området.

INON betyr «Inngrepsfrie naturområder i Norge» og angir hvilke områder i Norge som ligger en kilometer eller mer unna tyngre tekniske inngrep.

Handler om vindkraftplaner

Det er i forbindelse med det planlagte vindkraftanlegget i Vestfjella at spørsmålet har dukket opp:

Skal hensynet til inngrepsfri natur komme til anvendelse i behandlingen av spørsmålet om det skal bygges et vindkraftverk i området?

Dersom de gamle damkonstruksjonene er å betrakte som tyngre tekniske inngrep, ville det trolig redusere INON-området betraktelig.

Dermed ville en av hindringene som kan stå i veien for det planlagte vindkraftverket i området være ryddet av veien eller i det minste få redusert betydning.

Nasjonalt mål å sikre INON-områder

Det foreligger nemlig klare føringer fra norske myndigheter om at det er et nasjonalt mål å bevare INON-områder og særlig i deler av landet hvor det er lite igjen av slike områder, som i Østfold og Oslo-regionen.

En av grunnene til at Fylkesmannen i Østfold har fremmet innsigelse mot konsesjonssøknaden for vindkraftverket, er nettopp at det vil være i strid med dette nasjonale målet.

Motstanderne av vindkraftutbyggingen har også anført som et av sine argumenter at Vestfjella er Østfolds siste villmark og det desidert største og mest verdifulle INON-området i fylket.

Les også:

INON-området trolig større enn antatt

Nå har Fylkesmannen i Østfold rådført seg med Direktoratet for naturforvaltning og funnet ut at damanleggene ikke kan kategoriseres som tyngre tekniske inngrep.

I brevet til Aremark kommune heter det: «Permanente fløtningsdammer og mindre magasin uten kunstig fluktuasjon gjennom året regnes ikke som tyngre teknisk inngrep. Eldre fløtningsdammer og magasin som har dannet et permanent vannspeil over lengre tid defineres ikke som tyngre tekniske inngrep når fluktuasjoner i vannstand bare skyldes naturlive svingninger.»

Dette betyr at damanleggenes eksistens ikke gir grunnlag for å redusere avgrensningen av INON-området.

Faktisk har Fylkesmannen funnet ut at INON-området trolig kan være noe større enn det som er oppgitt i konsekvensutredningen fra Havgul, selskapet som har søkt konsesjon for vindkraftanlegget i Vestfjella.

– Må vektlegges i konsesjonsbehandlingen

– Fylkesmannen mener det aktuelle INON-området kan være noe større enn det som fremgår av konsekvensutredningen, mens rådmannen i Aremark kommune satte spørsmålstegn ved om det skulle være veldig mye mindre. Fylkesmannen har i samråd med Direktoratet for naturforvaltning gjort det klart at damanleggene i Vestfjella ikke regnes som tyngre tekniske inngrep i INON-sammenheng. Det vil si at INON-området som fremgår i konsekvensutredningen, som et minimum, er reelt og skal vektlegges i konsesjonsbehandlingen, opplyser rådgiver Carl Henrik Jensen ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold.