NRK Meny
Normal

Forskere: Reker kan få ny smak

Ny forskning viser at havforsuring kan påvirke smaken av reker.

Reker på et fat

POPULÆRE: Reker er en viktig den av kulturen langs både den norske og den svenske kysten.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den vitenskapelige studien er gjennomført av forskere ved Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Kristineberg, som er en del av Universitetet i Göteborg. Studien er nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet «The Journal of Shellfish Research».

Forsker Sam Dupont ved Universitetet i Göteborg forteller i en pressemelding at menneskers utslipp av karbondioksid kan påvirke ikke bare mengden skalldyr i havet, men også smaken på dem.

– Forsuringen av havet kalles ofte «den stille stormen» ettersom du ikke kan se den, du kan ikke høre den og du kan ikke kjenne lukten av den, men vår forskning tyder på at du kan kjenne smaken av den, sier han.

Testpersonene enige

Sam Dupont

BEKYMRET: Forsker Sam Dupont frykter at menneskers utslipp av karbondioksid kan påvirke smaken og konsistensen på skalldyr.

Foto: Göteborgs Universitet

Forskerne lot vanlige mennesker fra vestkysten i Sverige smake på reker, og si hvilke reker de syntes hadde best smak og konsistens.

Prøvesmakerne var samstemte i at rekene som hadde vokst opp i dagens oseaniske forhold var langt bedre enn de som i tre uker hadde blitt utsatt for «fremtidige maritime forhold».

– Vi kunne vise at de likte smaken og konsistensen slik det er i dag sammenlignet med hvordan det kan bli i fremtiden, men vi vet ikke hvorfor. For å finne ut av det må vi jobbe med profesjonelle prøvesmakere og selskaper. Det koster penger, og de pengene har vi ikke enda, sier Dupont til expressen.se.

– Smaken er viktig

I forskningsrapporten konkluderer forskerne også med at en endring av smaken på skalldyr i lengden kan påvirke også næringslivet og kulturelle tradisjoner.

– Det kan påvirke interessen for skalldyr. Når det kommer til skalldyr så er smaken viktig, det er det mennesker bryr seg om. Reker er en så viktig del av den svenske kulturen, mener Dupont.

Han mener likevel at resultatene kan føre med seg noe positivt. Han håper rapportene kan få folk til å interessere seg mer for klimaforandringene.

Når det kommer til forsuring av havet mener forskerne at det finnes kun ett alternativ – nemlig å minske utslippet av karbondioksid.

– Dataene vi har i dag peker mot at smaken kan være forandret i slutten av århundret, men det kan skje tidligere, sier Dupont.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.