Hopp til innhold

Foreslår å frede Halden fengsel

Fylkeskonservatoren foreslår å frede Halden gamle fengsel og politistasjon som ligger på torget i Halden.

Det gamle politihuset i Halden

Det gamle fengselet og politihuset i Halden sentrum foreslås fredet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden fengsel har vakt internasjonal oppsikt for fine boforhold og fordi de forsøker å hjelpe fangene med utdanning og arbeid, slik at de forlater fengselet som bedre mennesker.

Mindre kjent er det trolig at gamle Halden fengsel og politistasjon en gang var et foregangsfengsel da det åpnet i 1863. Bygget er så godt bevart at fylkeskonservatoren nå foreslår å frede det, forteller antikvar Roar Murtnes.

– Så langt vi vet er dette det siste gjenværende fengselet i sitt slag. Det ble bygget etter en amerikansk modell, der fangene skulle sitte i isolat, helt alene i hver sin celle. Der skulle de gjøre bot og bedring, og slike fengsler har derfor også blitt kalt «botsfengsler».

Et foregangsfengsel

Roar Murtnes

Antikvar Roar Murtnes forteller at fylkeskonservatoren har forslått å frede Halden fengsel.

Foto: Nyhetsspiller

Men mot slutten av 1800-tallet fant man ut at en slik måte å behandle innsatte på var for tøff, og mange av fengslene ble derfor bygget om.

Fengselet i Halden fikk stå urørt, og står fremdeles slik det ble bygget i 1863. Etter at man sluttet å bruke lokalene som fengsel, ble det tatt i bruk som arkiv.

– I den forbindelse ble det påført strietapet i cellene og det er et lite minus. Men vi har gjennomført noe dokumentasjon og funnet ut hva som skjuler seg under tapetet, og det viser seg at det faktisk er litt forenklet dekor i noen av cellene. Det var et veldig påkostet fengsel.

Hva representerte fengselet i Halden med tanke på bedring av soningsforholdene?

– Man fant ut at man måtte slutte med fysisk avstraffelse, altså mishandling av fangene. De måtte sitte adskilt på hver sin celle. Fengselet i Halden var et foregangseksempel, for det hadde for eksempel et bad for fangene i kjelleren, der de kunne bade og vaske seg. Det var nok ikke hverdagskost for innsatte, sier Murtnes.

Kan få offentlige tilskudd

I tillegg har det blitt funnet spor etter kanaler i veggene i fengselet, noe som kan tyde på at det har vært en form for oppvarmingssystem i kjelleren.

– De hadde det mer komfortabelt her i forhold til hvordan de hadde det da de satt på festningen.

Dersom forslaget om å frede det gamle fengselet går gjennom, betyr det at eieren kan få offentlige tilskudd til arbeidene.

– Noen ganger har det vært 50-50, andre ganger har tilskuddene vært enda mer enn det. Det kommer litt an på hvor mye vi får fra Riksantikvaren hvert år og hva saken gjelder. Det har vi ingen fasit på, sier Murtnes.

Freder ikke nytt fengsel med det første

Også det nye fengselet i Halden har vært et foregangsfengsel når det gjelder soningsforhold. Det har blant annet fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Men Murtnes tør ikke spå når, eller om, fylkeskonservatoren vil foreslå å frede også det nye fengselet.

– Det blir nok ikke nå med det første, ler han.

– Jeg skal nok være litt forsiktig med å uttale meg om dette, men Riksantikvaren har selv tatt til orde for fredning av en del samtidsarkitektur, som operaen i Oslo og Gardermoen. Tanken er ikke fremmed, men det er ikke en aktuell problemstilling nå, legger han til.

Halden fengsel, kong Harald og Knut Storberget under åpningen i 2010

Det nye fengselet i Halden har fått internasjonal oppmerksomhet. Her er kong Harald og daværende justisminister Knut Storberget under åpningen av fengselet i 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix