NRK Meny
Normal

Førerhundvalper søker fosterfamilie

Lurer du på om du skal skaffe deg hund? Nå kan du få et prøveår hos Lund Hundetjenester.

Førerhundvalp

Denne pjokken håper å få komme til et trivelig hjem om ikke så alt for lenge.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Linda Østerdal står med fire små valper i hendene. Alle er de seks uker, og alle skal de ha navn på I. Valpene har akkurat fått tenner, og Linda må passe på så ikke det går ut over hud og ben.

– Når de får tenner må de smake på absolutt alt. Det inkluderer også fingre og hender, og det gjør litt vondt når de biter. Men det er noe de må lære å ikke gjøre da.

Hun er daglig leder ved Lund Hundetjenester. Her avler de opp hunder som en dag skal bli førerhunder for personer med såpass nedsatt syn at de trenger noen som kan vise dem veien. Men Lund Hundetjenester kan ikke være foreldre for valpene hele veien frem mot voksenalderen.

Linda Østerdal

Daglig leder Linda Østerdal håper valpene får det fint når de skal bo hos forvertene sine.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Når hundene blir åtte uker skal de ut til forverter. Der lærer de å være inkludert i en familie og får en mye mer personlig kontakt med mennesker enn hva de ville gjort her. Der vil de bo frem til de er rundt halvannet år gamle, forteller hun.

Alle kan søke

Og det er ingen begrensning på hvem som kan ta over valpene. Pensjonist, student, familie med eller uten barn. Enslig. Det viktigste er at forvertene, som de kalles, skaper et godt og trygt hjem for valpene. I tillegg må de følge regler som er lagt opp av Lund Hundetjenester.

– Men det er viktig at valpene får være en del av familien. At de lærer seg å være med mennesker. Også må selvfølgelig forverten være motivert for oppgaven.

– Men er det ikke veldig trist for dere å måtte gi fra dere disse søte skapningene etter bare åtte uker?

– Det er egentlig bare fint. De får mer enetid hos forvertene enn de ville fått her. Også har vi jevnlige treff hvor vi ser igjen valpene gjennom året, og da er det veldig morsomt å se utviklingen og hvordan de vokser til.

Og skulle du være interessert i å bli forvert er det bare å ta kontakt med hundeskolen. Det er fortsatt et par valper igjen som trenger et sted å bo det neste året.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tørrkokte kjele

    Nødetatene rykket i natt ut til Hæraveien i Mysen, etter melding om en tørrkokt kjele. Det skal ha vært mye røyk, men ingen åpne flammer. Kjelen ble båret ut, og eier av leilighet ble kjørt til legevakta for sjekk.

  • Tar over en krevende jobb

    Det blir en stor og krevende oppgave å drive Sykehuset Østfold videre. Det sier Irene Dahl Andersen, som fra i morgen blir konstituert direktør ved sykehuset. Just Ebbesen trakk seg som direktør i går. Nå må alle stå sammen for å få orden, sier Irene Dahl Andersen.

    Irene Dahl Andersen
    Foto: NRK