NRK Meny
Normal

Forbyr nikab i undervisningssituasjoner

Høgskolen i Østfold har bestemt at heldekkende ansiktsplagg skal forbys i undervisnings- og opplæringssituasjoner, og i eksamens- og testsituasjoner.

Kvinne med nikab utenfor Paris

Torsdag denne uken bestemte Høgskolen i Østfold at heldekkende ansiktsplagg skulle forbys i undervisningssituasjoner.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Skolen har for første gang studenter som bruker nikab og startet derfor opp diskusjonen om forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høst.

Hans Andreas Blom

Rektor Hans Blom ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Etter å ha hatt et forslag til retningslinjer ute på høring hos både ansatte og studenter ved skolen har høgskolestyret denne uken vedtatt å forby heldekkende ansiktsplagg i studiesituasjoner.

– Vi er opptatt av at Høgskolen i Østfold skal være en inkluderende utdanningsinstitusjon hvor det legges til rette for mangfold blant studentene, sier rektor ved Høgskolen i Østfold (HiØ) Hans Blom til hiof.no

– Samtidig mener vi det er viktig at studenter ikke bruker heldekkende ansiktsplagg i studiesituasjoner der faglige hensyn tilsier at dette ikke kan aksepteres. Heldekkende ansiktsplagg kan heller ikke aksepteres i forbindelse med identifisering for eksempel ved eksamen, fortsetter han.

– Synd

Ifølge hiof.no viser høringsinnspillene i all hovedsak støtte til forslaget som ble sendt ut.

Når de nye retningslinjene trer i kraft fra høstsemesteret 2015, vil det normalt fremdeles være tillatt å bruke for eksempel nikab ved skolens uteområder, bibliotek, vrimlearealer og kantine.

– Personlig så synes jeg at det er litt synd at det skal bli et spesifikt forbud mot det. Utdanning og jobb er viktig i dagens samfunn, og jeg tror at et forbud vil kunne hindre dem som selv har valgt å bruke nikab i å ta en utdanning. Samtidig er det forståelig at man må vise ansiktet og legitimere seg når man har eksamen, akkurat som i for eksempel en passkontroll. Det tror jeg heller ikke at de aktuelle personene har noe imot, sier Usman Butt ved Halden Islamsk Forening til NRK.

– Fornuftig

Fylkestinget i Østfold vedtok i fjor å forby bruk av heldekkende ansiktsplagg i forbindelse med undervisningen ved de videregående skolene i fylket, men Høgskolen har frem til nå ikke hatt noen regler knyttet til dette.

Hverken det sentrale lovverket eller Kunnskapsdepartementet har gitt noen eksplisitt regulering som omhandler bruk av nikab eller andre plagg som medfører tildekking av ansiktet blant studentene i høyere utdanning.

Men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mente det var fornuftig av Høgskolen i Oslo og Akershus å forby bruk av ansiktsdekkende plagg på enkelte av skolens studier tidligere i år.

– Jeg er veldig klar på at jeg mener det er fornuftig å ha en regel som sier at når en er i klasserommet og skal bli undervist, sammen med andre elever, så skal en vise ansiktet sitt. Så jeg mener at flere bør gjøre dette og benytte seg av muligheten de har, sa han til NRK i november.

Også Universitetet i Oslo og Høgskolen i Telemark har innført restriksjoner. Rektor Hans Blom ved HiØ forteller at de har sett på hvordan andre institusjoner har regulert dette, og vurdert argumentasjonen som ligger til grunn for regulering.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55

  • Sparta tap

    Det ender til slutt 3–5 mellom Sparta og Lillehammer. Dermed leder Lillehammer 3–0 i kamper, og Sparta må vinne de fire neste for å nå finalen i sluttspillet.